• Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović predvodiće komemorativnu svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu koja će biti održana 16. decembra 2016. godine u 11 časova u okviru lokaliteta masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, u okviru Spomen-kompleksa “Stratište“ u Jabuci kod Pančeva. Vence će pored pomoćnika ministra položiti i gradonačelnik Pančeva, predstavnici Romske nacionalne manjine, Diplomatskog kora u Republici Srbiji, udruženja i građani.

    Posle ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, prisutnima će se obratiti gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine Srbije Vitomir Mihajlović i pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović. Državnoj ceremoniji prisustvovaće potomci žrtava, predstavnici romske nacionalne manjine, Grada Pančeva, predstavnici Diplomatskog kora, udruženja i građani koji će takođe položiti vence i odati počast stradalim Romima. U okviru ceremonije biće održan prigodan umetnički program.

    Povod za održavanje komemorativnih okupljanja 16. decembra jeste sećanje na 16. decembar 1942. godine kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Na osnovu naredbe od 29. januara 1943. godine određeno je da Romi budu deportovani u logor smrti Aušvic-Birkenau. Deportacija Roma trajala je u periodu između februara 1943. i jula 1944. godine. Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic-Birkenau do 2. avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor za Rome – Zigeunerlager. 

    Zatočeni Romi poticali su teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Češko-Slovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza.  Tokom navedenog perioda, u Zigeunerlager zatočeno je više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano. 

    Brojna su stratišta civila, Srba, Roma i Jevreja, širom naše države. Staro sajmište, Banjica, Jajinci, Jabuka kod Pančeva, logor „Crveni krst„ u Nišu, stratište na Arapovom brdu u Leskovcu samo su neka od njih.

    Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koja je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen.

    Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović predvodiće komemorativnu svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu koja će biti održana 16. decembra 2016. godine u 11 časova u okviru lokaliteta masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, u okviru Spomen-kompleksa “Stratište“ u Jabuci kod Pančeva. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo