Brankica Jankovic Foto: Media centar
Istraživanje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Oko 20 odsto starijih doživelo zlostavljanje ili zanemarivanje

Pančevo, Sre, 15/06/2016 - 11:09
Ivana Predić

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, 15. juna, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazuje da različitim oblicima zlostavljanja najčešće prethodi diskriminacija, do koje dovode predrasude i stereotipi.

„U našem društvu postoje ukorenjeni stavovi o neproduktivnosti starijih, da su oni pasivni primaoci pomoći, te uglavnom predstavljaju teret za okolinu. Zbog ovakvih stavova, stariji spadaju u jednu od najčešće diskriminisanih grupa građana, a prema istraživanju koje je sproveo Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, oko 20 odsto starijih doživelo je neki oblik zlostavljanja ili zanemarivanjapodsetila je poverenica.

Ona je ukazala na to da zlostavljanje ne mora biti isključivo fizičko, seksualno ili psihološko, nego i finansijsko – koje je u našoj zemlji veoma rasprostranjeno.

Poverenica naglašava da je, pored bolje koordinacije svih službi nadležnih za rešavanje slučajeva nasilja nad starijima, potrebno obezbediti žrtvama nasilja i besplatnu pravnu i socijalnu pomoć. Neophodno je i izmeniti i dopuniti zakone koji regulišu pravnu zaštitu od nasilja, pre svega Porodični zakon i Krivični zakonik i definisati posebno krivično delo zanemarivanja i zlostavljanja starijih.

Borba protiv diskriminacije i zlostavljanja starijih, koji su često u uzročno-posledičnoj vezi, podrazumeva i širenje pozitivne slike o starenju, odnosu prema starijim osobama, njihovom ogromnom doprinosu društvu i ulozi koju i danas imaju, zaključila je poverenica.

Najnovije vesti

Sport

Sanja Marić pobednica Krosa RTS-a

Atletski klub „Tamiš" je uspešno okončao ovogodišnju seriju Krosa RTS-a nastupom na Krosu u Požarevcu. Na tri takmičenja osvojeno je ukupno 10 medalja, a učestvovalo je četiri atletičara.

Sport
Kris Kros Pančevo

Poraz Kris Krosa od Svetog Đorđa

KK Kris Kros  je u okviru 4.kola 1 MRL-Sever ugostio lidera na tabeli i glavnog favorita za ulazak u drugu ligu , tim KK Sveti Đorđe (Žitište ).Gledaoci su imali prilike da vide snažan i dobro

Kultura
Seoba Srba Paja Jovanović Narodni muzej Pančevo

Seoba Srba pred Novosađanima

Remek–delo Paje Jovanovića „Seoba Srba“, koje se nalazi u fundusu Narodnog muzeja Pančevo biće izloženo u Muzeju Vojvodine od 26. oktobra do 13. novembra. Prilika da Novosađani uživaju u slici,