• OPŠTA BOLNICA PANČEVO: Nova metoda anestezije vođena ultrazvukom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U utorak, 7. februara godine u Opštoj bolnici Pančevo je po prvi put uspešno sprovedena tzv. ultrazvukom vođena regionalna anestezija donjeg ekstremiteta, u svrhu perioperativne anestezije i analgezije bolesnika sa kompleksnom povredom i prelomom potkolenice.

    U pitanju je nova metoda blokade perifernih nerava koja se izvodi pod kontrolom ultrazvučnog uređaja, što doprinosi povećanju efikasnosti procedure i znatno većoj bezbednosti i satisfakciji samog bolesnika, kao i znatno boljoj, bržoj i uspešnijoj postoperativnoj rehabilitaciji bolesnika.

    Stručni tim koji je učestvovao u lečenju pacijenta je bio u sastavu dr Mihailović Stevan, D.E.S.A. (Diplomate of the European Society of Anaesthesiology), spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije, koji je i izveo samu interventnu proceduru blokade perifernog nerva pod kontrolom ultrazvuka, a na osnovu tromesečne obuke koju je imao tokom studijskog boravka na Klinici za Anesteziologiju i intenzivnu terapiju Univerzitetske klinike Karl Gustav Carus u Drezdenu, Nemačka, u svojstvu stipendiste evropskog udruženja anesteziologa. Zatim mr sc. med. dr Dragiša Stamenković, spec. ortopedske hirurgije i traumatologije, dr Adrian Gerga lekar na specijalizaciji iz ortopedije i traumatologije, dr Milivoje Mihajlović, specijalista radiolog, kao i med. sestra Kostić Katarina-anestetičar, instrumentarke Ljiljana Ilić i Anđela Baba, i med. sestra Jasmina Panić.

    Ova anesteziološka procedura bi trebalo da se uvrsti u najbližoj budućnosti u spisak redovnih usluga Opšte bolnice Pančevo, i time pozicionira ovu ustanovu kao lidera u primeni ultrazvukom vođene regionske anestezije u Republici Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo