• Pančevačka deca na manifestaciji „Poštujmo prirodu – živimo zdravije“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevačka deca, uzrasta od 6 do 13 godina, učestvovala su u nedelju, 31. maja u manifestaciji „Poštujmo prirodu – živimo zdravije“ u Obedskoj bari i Kupinovu koju su organizovali Centar za učenje jezika sa humanističkim pristupom u nastavi Studio D Pčelica iz Pančeva i Udruženje građana „Drugi novi centar“ iz Pančeva.

    Osim dece iz Pančeva, u realizaciju su bili uključeni i njihovi roditelji kao i deca iz nekoliko beogradskih škola.

    – Ideja je da se deci prikažu neke druge vrednosti, a porodicama pruži prilika da sa svojom decom više borave u prirodi. Ljudi su otuđeni i od prirode i jedni od drugih, i na ovaj način želeli smo da im pružimo priliku da nauče nešto o svojoj zemlji i prirodnim bogatstvima, o biljkama i životinjama, ali i o svojoj istoriji, objasnila je nastavnica Cica Stanić iz Centra Studio D Pčelica Pančevo.

    Učesnici manifestacije sa turističkim vodičima preduzeća „Vojvodina šume“ koje gazduje Obedskom barom, imali su priliku da se bliže upoznaju sa retkim i raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom ovog zaštićenog prirodnog dobra, šetali su rezervatom i sa osmatračnice imali prilike da uživaju u pogledu koji se pruža duž cele Obedske bare. Najviše su uživali u vožnji katamaranom, jer su imali prilike da vide stanovnike Bare, insekte, ribe, žabe, ptice i druge pripadnike biljnog i životinjskog sveta koji su svoje stanište pronašli u ovom rezervatu.

    Nakon upoznavanja sa Obedskom barom, za decu je bila organizovana likovna radionica u okviru koje je akademska slikarka iz Pančeva Ivana Markez Filipović učesnike upoznala sa nekim slikarskim tehnikama. Bila je to prilika da deca na papir prenesu i svoje utiske sa svog boravka u prirodi, nakon čega je za posetioce Obedske bare upriličena i mini izložba dečijih radova.

    – Najlepše se stvara u prirodi i raduje me što su deca uživala i u boravku i u času slikanja. I njihovi crteži pokazuju da su nakon posete imali šta da kažu. Ima dosta lepih i kvalitetnih radova, rekla je Ivana Markez Filipović.

    U upoznavanju sa prirodom, pravilima ponašanja u njoj, ekologiji uopšte pomogla su izdanja Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančevo – časopis Ekopedija, Rečnik za očuvanje naše planete i knjiga priča Ekobukvica. To su bili pokloni kojima je Grad Pančevo podržao održavanje ove manifestacije.

    Manifestacija „Poštujmo prirodu – živimo zdravije“ završena je u etno-kompleksu u Kupinovu, gde su učesnici imali prilike da se upoznaju sa načinom života Sremaca krajem 18. veka. U okviru tog kompleksa nalazi se očuvana etno kuća iz tog vremena, vajat, ambar, hlebna peć i bunar, stari dva veka, a u neposrednoj blizini su i crkva svetog Luke – najstarija pravoslavna crkva u celoj Vojvodini, ostaci srednjovekovnog utvrđenja Kupinik koji se vezuje za despota Stevana Lazarevića i Đurađa Brankovića, a s druge strane ograde počinje specijalni rezervat prirode Obedska bara poznata kao kolonija ptica močvarica, stanište stoletnih mešovitih šuma hrasta lužnjaka od kojih su pojedina stabla stara i više od 300 godina i brojne prirodne retkosti evropskog i svetskog značaja.

    Organizatori planiraju da se manifestacija i dalje održava dva puta godišnje – u proleće i jesen i naredna destinacija koju će posetiti biće Deliblatska peščara u oktobru, u vreme kada cveta ruj.

    N.N.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]