• PANČEVO: I ove godine maturanti će plesati „Pančevački maturantski ples“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ove godine, Pančevački maturantski ples će se održati u petak 18.05.2018. godine, na platou ispred zgrade Gradske uprave grada Pančeva, u 12 časova. Na Pančevačkom maturantskom plesu će učestvovati preko 600  maturanata iz 9 srednjih škola sa teritorije grada Pančeva.

    Kancelarija za mlade grada Pančeva i Dom omladine Pančevo ove godine jedanaesti put organizuju manifestaciju za maturante i maturantkinje grada Pančeva, povodom završetka srednjih škola, pod nazivom „Pančevački maturantski ples“. Maturanti i maturantkinje će, prema koracima uvežbanim sa koreografima plesnog kluba „Beodens“ iz Pančeva, u parovima otplesati koreografiju u trajanju od 5 minuta, te na taj način zajedno obeležiti završetak srednje škole.

     

    Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Posle Kraljeva, 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. godine i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, itd.

    Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa (Slepi Miš), a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme, tačno u podne. Na osnovu toga, zajedno se obara Ginisov rekord u simultanom  plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.

    Iako je  reč o klasičnoj muzici koja je mladima najčešće strana i odbojna, maturanti su veoma lepo prihvatili koreografiju i ideju zajedničkog plesa sa maturantima širom Evrope.
    U  ovom projektu su do sada učetvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Estonije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja.

     

     

    naesti put organizuju manifestaciju za maturante i maturantkinje grada Pančeva, povodom završetka srednjih škola, pod nazivom „Pančevački maturantski ples“. Maturanti i maturantkinje će, prema koracima uvežbanim sa koreografima plesnog kluba „Beodens“ iz Pančeva, u parovima otplesati koreografiju u trajanju od 5 minuta, te na taj način zajedno obeležiti završetak srednje škole.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]