Foto: privanta arhiva
Društvo

PANČEVO: Kada će nestati gusti dim iznad Panonije?

Pančevo, Uto, 31/10/2017 - 09:31
Vladimir Đoković

 

Dnevne migracije Pančevaca ka Beogradu ponekad bivaju začinjene i neprijatnim pogledom na čađave dimnjake i gusti dim koji se vijori iznad hemijske industrije Panonija locirane nedaleko od pruge. Baš je i ovaj ponedeljak bio takav dan. Ispostavilo se da problem poznat gradskoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

- To je dosta dugo problem. Zbog emisija ugljen monoksida i praškastih materija koje prekoračuju dozvoljene granice u planu su kontrole za ovu godinu. Posle aprilske kontrole u maju smo naložili mere. Ključna je da se zamene kotlovi koji su u Panoniji iz 60-tih godina prošlog veka, rekla je Iliana Terpenka, inspektorka za zaštitu životne sredine.

Kotlovi su na čvrsta goriva. U Panoniji koriste ugalj. Ukupne snage dva puta po 1,5 megavata.

- U Panoniji se koriste kako za zagrevanje prostorija tako i za proizvodni proces. Nedavno su zbog loše finansijske situacije zatražili produženje roka. Mi očekujemo da će postupiti po merama koje im je naložila inspekcija za zaštitu životne sredine. I da će kotlovi biti zamenjeni do kraja godine, zaključuje inspektorka Iliana Terpenka. Marketing

Najnovije vesti