Foto: Vladimir Đoković
Društvo

PANČEVO: Kako sukob rešeti medijacijom, a ne suđenjem

Pančevo, Čet, 14/06/2018 - 08:25
Vladimir Đoković

 

Organizacija Partneri za demokratske promene Srbija i Advokatska komora Vojvodine održali su u utorak tribinu u maloj sali Skupštine grada na temu uloge advokata u medijaciji. Kako se moglo čuti medijacija je na propisima zasnovan proces u kome strane u sporu uz učešće medijatora licenciranog od države mogu sukob rešiti bez suđenja. Brže, efikasnije, jeftinije i sporazumno sa većim zadovoljstvom sukobljenih strana jer je medijacija završava sporazumom.

Iako medijacija postoji od 2005. a od 2015. godine stvara se i više prostora za nju u Srbiji, pa i u Pančevu, slabo je korišćen način rešavanja sporova.

Tokom tribine objašnjavalo se kako je za više medijacija neophodno veće poznavanje i razumevanje procesa medijacije od sudija i advokata koji bi to objasnili strankama, pre svega građanima, u sukobu.

Medijacija je sada u Srbiji dobrovoljan pravni metod a utisak sa skupa je da bi se proces medijacije mogao osnažiti kada bi država uvela obaveznost medicijacije u pojedinim vrstama sporova. A tako bi se i broj medijacija multiplikovao. Ipak država Srbija ni u masovnim sporovima, gde je tužena i koje gubi poput tužbi diskriminisanih rezervista, ne ide na medijacije već plaća troškove izgubljenih sudskih postupaka.

Medijatori mogu biti i sudije i advokati, ako prođu posebnu obuku pa ih država dodatno licencira. Ali i lica drugih profesija sa visokim obrazovanjem. Za rad medijatora država je propisala naknade a kao problem se javlja što nema naknada za sudije medijatore. Troškovi medijacije su niži za stranke od uobičajenih troškova suđenja. A osim kao medijatori advokati mogu u medijaciji nastupati i kao zastupnici svojih klijenata.

Predavači na tribini bili su advokati i medijatori Tanja Dugonjić i Srđan Gligorić, predsednik Višeg suda u Pančevu Stanka Simonović i izvršna direktorka organizacije Partneri za demokratske promene Srbije. U interesantnoj stručnoj raspravi učestvovalo je više aktivnih pančevačkih sudija i advokata.Marketing

Najnovije vesti