• Pančevo kandidat za kineske investicije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang, prvi put je posetio Pančevo u četvrtak, 12. novembra gde je u razgovoru sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlov i predstavnicima grada iskazao veliko interesovanje za potencijalne investicije i izgradnju kineske industrijske zone na  teritoriji od 70 hektara u industrijskoj zoni “Grinfild 2” kod Luke “Dunav”.

    Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang je rekao da je veoma zadovoljan spremnošću grada da sarađuje sa stranim investitorima. “Postoji veliki prostor za zajedničkom saradnjom između Kine i Srbije. Moja današnja poseta je najava za posetu premijera Aleksandra Vučića Kini, zakazanoj za kraje ovog meseca.”Prva tema jučerašnjeg razgovora bila je traženje povoljne lokacije za otvaranje kineske industrijske zone, gde se trenutno razmatraju Beograd, Pančevo i Novi Sad. Dok je druga bila upoznavanje potencijalnih investitora sa južnom i severnom zonom, fabrikama i nizom projekata grada Pančeva.  Na pitanje o potencijalnoj zainteresovanosti kineske kompanije o kojoj se pričalo, pre nego što je fabrika “Staklara” otišla u stečaj, ambasador je rekao da do sada nije bilo zvaničnih pregovora preko same ambasade, ali da će sada kada im sve neophodne informacije pokušati da pronađe kineskog partnera koji bi bio zainteresovan za ovo ulaganje.

    Gradonačelnik Saša Pavlov je istako da je veoma zadovoljan otvorenošću kineskog ambasadora i kontaktima koji su uspostavljeni. “Danas smo posetili Luku Dunav i vršili pregovore, da li zona Grinfild 2 treba da se uključi u lučko područje. Na ovoj teritoriji od nekih 12 hektara kompanije Transnafta i Oiltanking započeće pravljenje skladištenje kapaciteta što će biti prva investicija u narednom periodu.”  Na ovom razgovoru nije se pričalo samo o zoni Grinfild 2, već i severnoj zoni jer je Kina veoma zainteresovana za oblast upravljanja otpadom, za agrobiznis, oblast uličnog transporta i ulaganje u infrastrukturu. Kako gradonačelinik navodi, jedna od tema je bila i javno-privatno partnerstvo sa njihovim infrastrukturnim kompanijama za izgradnju potamiškog kolektora.

    Ono čime gradonačelnik Saša Pavlov nije zadovoljan su nedovoljno razvijene mere podsticaja koje svi investitoru zahtevaju. On smatra da odeljenje za privredu treba zajedno sa ostalim odeljenjima da rade na kreiranju podsticajnih mera.

    “Sada se vidi kakav uticaj bi određene mere mogle da imaju na punjenje budžeta i kom vremenskom periodu. Za sada postoji jedna podsticajna mera propisana zakonom Republike Srbije, koja kaže da ukoliko bilo koji projekat zaposlio više od 1% nezaposlenih na teritoriji grada Pančeva, investitori mogu da dobiju lokaciju po nižoj ceni ili bez nadoknade.” On tvrdi da je ovo jedina podsticajnu meru koja dolazi sa republičkog nivoa, i da je nephodno napraviti sistem lokalnih podsticajnih mera do kraja ove godine. “Ove mere moraju biti sistemske i jasno definisane”, rekao je Pavlov.

    Neki opšti zaključak ovih razgovora je da razvojem lučkog područja na značaju dobija i Grinfild 2 zbog svoje lokacije, dostupnosti i mnogih drugih elemenata. “Imali smo jedno zapažanje od strane naših sagovornika danas, koji misle da luka ne može da dobije na značaju samo razvojem lučkog potencijala, nego razvojem industrijskog kapaciteta koji bi doveo do povećanja lučkog potencijala”, rekao je Pavlov i dodao da razmišljanja idu u pravcu da li svih 70 hektara treba da postane lučko područje ili ipak investiciona lokacija grada Pančeva.

    Ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang, prvi put je posetio Pančevo u četvrtak, 12. novembra gde je u razgovoru sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlov i predstavnicima grada iskazao veliko interesovanje za potencijalne investicije i izgradnju kineske industrijske zone na  teritoriji od 70 hektara u industrijskoj zoni “Grinfild 2” kod Luke “Dunav”.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]