• PANČEVO: Koliko su novca donele državne njive?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Gradsko veće prihvatilo je informaciju gradskog sekretarijata za poljoprivredu o postupanju protiv korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova u agroekonomskoj 2015/2016. godini.

    Za taj period nije bilo licitacija, odnosno javnog nadmetanja, pa su poljoprivrednici i poljoprivredne organizacije obrađivale državne njive a tek posle na osnovu preporuke Vlade Srbije naplaćivano im je u Vojvodini 191,40 evra po obrađenom hektaru.

    Kroz model vansudskih poravnanja na teritoriji Grada Pančeva za 5.918 hektara uplaćeno je tako 138. 648.511 dinara. I to preko 216 vansudskih poravnanja.

    Za one koji se nisu javili na poravnanje utvrđena je svojevrsna kaznena cena zakupa od 831 evro po hektaru državnih oranica.

    Kako se navodi u informaciji zapisnicima republičke poljoprivredne inspekcije za površinu od 288 hektara indetifikovana su lica koja su ih bez pravnog osnova koristila. Dokumentacija je prosleđena nadležnim organima radi daljeg postupanja.

    Na 881 hektar državnih njiva Grad Pančevo sproveo i meru skidanja useva odnosno njihove prodaje.

    Sa 154 hektara skinuto je 286 tona suncokreta, 289 tona soje skinuto je sa 95 hektara, dok je sa 102 hektara izvađeno 4.128 tona šećerne repe. U ovoj strukturi najviše je bilo površina pod kukuruzom. Tu je sa 528 hektara skinuto 2.636 tona kukuruza.

    Bez troškova platnog prometa, navodi se u informaciji,  ukupni troškovi za skidanje useva i otkup poljoprivrednih proizvoda iznosili su 18,1 milion dinara. Dok je ukupna uplata za otkup skinutih poljoprivrednih proizvoda iznosila 58.8 miliona dinara.

    U informaciji sekretarijata iza koje je stalo i Gradsko veće Pančeva zaključuje se da je za ukupno 7.088 hektara državnih njiva na teritoriji Grada Pančeva na osnovu vansudskih poravnanja i otkupa poljoprivrednih proizvoda ukupno naplaćeno 179.3 miliona dinara.

    Ova informacija naći se se pred odbornicima Skupštine Grada Pančeva kad ona bude zasedala.

    Gradsko veće prihvatilo je informaciju gradskog sekretarijata za poljoprivredu o postupanju protiv korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova u agroekonomskoj 2015/2016. godini.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]