• PANČEVO: Obeleženo 25 godina od smrti Srđana Aleksića

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Polaganjem cveća na spomen-ploču Srđanu Aleksiću, u centru Pančeva, Građanska akcija Pančevo je danas obeležila 25 godina od njegove tragične smrti.

    Dvatesetek Pančevaca odalo je poštu čoveku koji je „umro vršeći svoju ljudsku dužnost”. Predsednica Građanske akcije Pančevo Ljiljana Spasić rekla je da je poruka koju je mladi Aleksić ostavio – heroj je onaj ko daje svoj život za najveći smisao života.

    ,,Srđan Aleksić zaslužuje trajno poštovanje, da mladima bude uzor, a da njegovo delo svima bude primer časti i morala. On je za nas heroj, za mnoge i antiheroj ali nadamo se da će mlade generacije o njemu iz udžbenika naučiti šta znači biti istinski heroj “ rekla je Spasićeva.

    Novinar, kolumnista iz Banjaluke Dragan Bursać koji je i jedan od laureata nagrade ,,Srđan Aleksić“ podsetio je na to da u Republici Srpskoj ne postoji prolaz ili ulica posvećena Aleksiću.

    ,,Mislim da će doći vreme kada će Banja Luka i entitet Republika Srpska progledati“ rekao je Bursać i dodao da s druge strane u Republici Srpskoj postoj Studentski dom ,,Radovan Karadžić“.   

    U pokušaju da 21. januara 1993. godine na pijaci u Trebinju odbrani svog komšiju Alena Glavovića, Srđana su napali i prebili pripadnici Vojske Republike Srpske. Preminuo je 27. januara 1993. godine, u 27. godini.

    Građanska akcija Pančevo u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine večeras organizuje i tribinu pod nazivom „Heroji i antiheroji” koja će biti održana u klubu „Kupe”, u 19 časova.

    Ko su danas naši heroji? Da li su heroji žrtve ili oni koji spasavaju živote? Da li je dopustivo da institucije mogu da nose imena osuđenika za ratne zločine? Šta nas sprečava da ovim neljudskim vremenima budemo ljudi? Da li herojstvo danas ima smisla? Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore potražiti i ponuditi istoričarka iz Beograda Branka Prpa i novinar, kolumnista portala „Buka” i „Al Jazzera” Dragan Bursać iz Banja Luke. 

    Polaganjem cveća na spomen-ploču Srđanu Aleksiću, u centru Pančeva, Građanska akcija Pančevo je danas obeležila 25 godina od njegove tragične smrti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo