Zeleznicka ambulanta Pančevo
Društvo

PANČEVO: Od ponedeljka do petka saveti i besplatna testiranja na HIV u Železničkoj ambulanti

Pančevo, Sub, 25/11/2017 - 13:05
Vladimir Đoković

 

Prvi decembar je svetski dan borbe protiv HIV-a. Ovogodišnja  nacionalna kampanja  ima slogan  ,, TESTIRAJ SE NA HIV, JER JE VAŽNO DA ZNAŠ "

- Svi   zainteresovani   sugrađani     od   27.11.-   01.12.2017.   godine   mogu   doći   na   savetovanje    i testiranje   u   Zavod   za   javno   zdravlje  Pančevo  ul.  Vuka   Karadžića  8   (bivša  Železničkaambulanta)  od 10-12 časova (tel: 310-466).Testiranje na HIV je anonimno, besplatno, nije potreban uput, ne zakazuje se, obavezno nedoručkovati, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Pančevcima.

Svetski   dan   borbe   protiv   side   treba   da   bude   podstrek   na   istiskivanju   stigmatizacije   idiskriminacije u korist tolerancije, da bi borba protiv ove bolesti bila efikasnija i lakša.

- Svetski  dan borbe  protiv AIDS-a i  kampanja se  svake  godine obeležavaju sa  ciljem da se skrene pažnja javnosti na značaj prevencije i  ranog otkrivanja infekcije uzrokovane HIV-om. Napredak  u   razvoju   terapije  tokom   prethodnih   30   godina  preobratio  je  dijagnozu   HIVinfekcije od osude na smrt u hronično medicinsko stanje. Većina osoba inficiranih HIV-om sada može da ima dug i kvalitetan život ukoliko im se HIV infekcija rano dijagnostikuje i koriste redovno propisanu antiretrovirusnu terapiju, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravlje.

HIV je i dalje veliki problem za javno zdravlje. Iako je HIV prisutan u našoj zemlji više od 30 godina, procenjuje se da još uvek oko 1000 osoba ne zna da je inficirano HIV-om.

- Kod više od polovine osoba koje znaju svoj HIV status,HIV infekcija se dijagnostikuje kasno, tj. kada je imunološki sistem već značajno narušen,čak i kada nemaju znake i simptome bolesti i kada je rizik od obolevanja i umiranja od AIDS-a(sindroma stečenog imunološkog deficita) značajno veći, konstatuje se u saopštenju Zavoda.Marketing

Najnovije vesti