• PANČEVO: Održana komemoracija stradalim Jevrejima Pančeva i Južnog Banata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Predstavnici Jevrejske opštine danas su u Pančevu na zgradu zloglasnog logora “Svilara” položili vence. Komemoracija je održana kao sećanje na noć između 14. i 15. avgusta 1941. godine kada su pohapšeni su gotovo svi banatski Jevreji, njih oko četiri hiljade, i posle nekoliko dana prebačeni u koncentracione logore u Beograd.

     

    Članovi Jevrejske opštine istovremeno su podsetili na strašnu sudbinu banatskih Jevreja tokom 2. Svetskog rata.

     

    – Muškarci, počev od 14 godina starosti, internirani su u logor Topovske šupe i do kraja oktobra  pobijeni na Stratištu kraj Pančeva. Pohapšene žene i deca smešteni su po kućama beogradskih Jevreja, gde su ostali do 12. decembra 1941. kada su odvedeni u logor Sajmište. Do maja 1942. svi su pobijeni, odnosno ugušeni u specijalnom kamionu dušegupki, koji je kružio beogradskim ulicama, a mnogi su umrli u samom logoru,  navodi se u saopštenju Jevrejske opštine Pančevo. 

    Komemoracija je održana kao sećanje na noć između 14. i 15. avgusta 1941. godine kada su pohapšeni su gotovo svi banatski Jevreji, njih oko četiri hiljade, i posle nekoliko dana prebačeni u koncentracione logore u Beograd.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]