Društvo

PANČEVO: Pančevačke rakije - odlične

Izvor: 
Dragan Vujačić Sre, 07/11/2018 - 16:06

Prvi festival rakije u Pančevu održan je u Poljoprivrednoj školi "Josif Pančić". Šampion festivala "Rakija i rakijaši" u konkurenciji 87 individualnih proizvođača hobista je rakija od kajsije Nikole Stojanca iz Novog Sada. Drugo mesto osvojila je takođe rakija od kajsije Dejana Šijaka iz Zrenjanina, a treće kajsijevača Nikole Vasilčina iz Ivanova.

Da se u Pančevu i okolini proizvodi kvalitetna rakija potvrdila su i brojna priznanja ovdašnjim rakijašima. Aleksandar Stanišić je proizveo najbolju rakiju viljamovku, a Dragoslav Lišanin lozovu rakiju.

Na festivalu rakije predstavilo se više destilerija  iz Crepaje, Pančeva, Kovačice i sa Goča. Interesovanje za proizvodima bilo je veliko, a ponuda dobra. Sem rakijaša predstavila se Vesna Stanišić sa voćnim džemovima i sokovima, vinarije Nenada Filipovskog i Žarka Stanimirovića iz Jabuke, prodavci zaštitnih sredstava za voćnjake i povrtnjake i opreme za destilerije.

- U Srbiji se pravi najbolja rakija u Evropi. Cilj nam je da proizvođači još više nauče o proizvodnji rakije i zato ćemo nastaviti sa ovakvim manifestacijama koje su edukativnog karaktera, kaže profesor Zoran Radoman.

- Nemam svoje voće, već ga kupujem i plasiram tako što oni koji kupe jednom rakiju dođu ponovo da je kupe, veli najuspešniji sa ovih prostora Nikola Vasilčin iz Ivanova.

Odličan plasman na festivalu rakije zabeležili su i proizvođači Miroslav Vlaček, Štefan Toman,Srbislav Ćojbašić, Ivan Lalić i Dragan Pavlović sa južnobanastkih prostora.Marketing

Najnovije vesti