• Pančevo: Peščara nema nikog drugog osim nas i vas

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Planinarsko sportsko društvo “Jelenak” proširilo je akciju odbrane Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara. Već više meseci Naftna industrija Srbije šparta teškim mašinama kroz ovo zaštićeno prirodno dobro, Evropsku Saharu, uz blagonaklon odnos upravljača rezervatom “Vojvodinašuma”. Reč je o istraživanjima, za koje, kako su svojevremeno istakli iz ŠG “Banat”, postoje neophodne dozvole i saglasnosti.

     

    Aktivisti “Jelenka” koji godinama kroz održivi i dozvoljeni razvoj pokušavaju da aktiviraju potencijale Peščare kao specijalnog rezervata prirode smatraju da radovi poslednjih meseci ugrožavaju upravo ono što je zaštićeno.

    Radovi koje NIS obavlja u Peščari se šire. Nisu samo protivpožarni putevi grubo i široko rastureni teškom mehanizacijom, nego sada prave i nove puteve po Peščari van protivpožarnih linija i postojećih saobraćajnica. To je novi nivo neodgovornosti i ugrožavanja propisima zaštićenih vrednosti ovog specijalnog rezervata prirode. – ističe Milan Glumac iz PSD “Jelenak”.

    Ovo društvo pokrenulo je i široku akciju provere dokumentacije i dozvola nadležnih. Za početak ulažu napor kako bi do nadležnih u NIS-u i državi Srbiji uopšte stigli. I kako bi dobili dokumentaciju po kojoj se poslovi u Peščari obavljaju.

    Tražili smo sastanak sa najvišim rukovodiocima NIS-a. U pripremi sastanka oni su insistirali da tu budu i predstavnici “Vojvodinašuma” koji upravljaju Peščarom. A to znači da su zaduženi i da je čuvaju. Do ovog sastanka još uvek nije došlo. Utisak je da ga odlažu, a u međuvremenu nastavljaju sa radovima što samo pojačava nezadovoljstvo. Nadamo se da će do sastanka doći. Istovremeno, preduzeli smo korake kako bi i na druge načine došli do dokumenata na osnovu koji su NIS-ove mašine ušle u specijalni rezervat prirode. – ističe Milan Glumac.

    Na radove u Peščari posle aktivnosti “Jelenka” počeli su i drugi da obraćaju pažnju. Od običnih građana koji znaju vrednosti i značaj zaštićenog prirodnog dobra Evropske Sahare za stanovnike čitavog regiona, pa do narodnih poslanika u Skupštini Republike Srbije.

    Peščara nema nikog drugog osim nas građana. Moramo biti zabrinuti zbog ovakvog ponašanja, biti aktivni, i učiniti da se ovaj prostor zaštićene i sačuvane prirode ne upropasti. Oklevanjem da razgovaraju i učine javnim dokumente nas neće zaustaviti. NIS je preko Gaspromnjefta i Gasproma u vlasništu Ruske federacije. Naše planinarsko sportsko društvo obratiće se pismom i predsedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu, da ga obavestimo o nedopustivim događajima. A potražićemo i druge načine da se propisana zaštita Deliblatske peščare poštuje. – zaključuje Milan Glumac

    Planinarsko sportsko društvo “Jelenak” proširilo je akciju odbrane Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske zarade u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]