• PANČEVO: Peskana – sa tri prirodna izvora vode zarasla u trsku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ukoliko bi se gradski čelnici odlučili da urede Peskanu, Grad bi to koštalo oko 50 miliona dinara, a velika olakšavajuća okolnost jeste ta što je kompletan projekat već urađen. Projekat je 2002. godine uradila projektantska kuća „Energoplan” iz Beograda. Radovi bi trajali sedam meseci. Ovaj projekat od tada verovatno stoji negde u JP-u „Urbanizam” (bivšoj „Direkciji za izgradnju i uređenje Pančeva”), a jedan primerak imaju i dvojica Pančevaca – Bogica Stakić i Slobodan Opačić, koji se više decenija bore za ovo prirodno blago sa tri izvora vode.

     

     

    Cilj tog projekta je bio da predoči tadašnjoj „Direkciji” koje bi sve aktivnosti, uz određena ulaganja, mogle da se odvijaju na tom prostoru. Projekat, u koji smo imali uvid, pored čišćenja Peskane i njenog pretvaranja u gradsko kupalište, predviđa i kompletno uređenje prostora oko nje sa stazama, klupama, mobilijarima, kafićima i drugim sadržajima namenjenim svim uzrastima. Pančevo bi tako, najzad, dobilo kupalište koje bi ujedno bilo i 13 puta veće od gradskog bazena.

    Pre 15 godina urađen je alternativno i manji projekat, koji ne predviđa osposobljavanje Peskane za kupanje, već jedan njen deo zimi za klizanje, sa takođe stazom za šetnju. Vrednost tih radova je oko 12 miliona dinara.

    – Suština je u tome da bi Peskanu trebalo pročistiti, odmuljiti, kako bi prirodni izvori vode profunkcionisali. Razgovarao sam i sa roniocima, i interesantno je da su oni pre izvesnog vremena u Peskani našli samo jedan bačeni predmet. To govori da je samo mulj na dnu problem, ali ni on nije dubok – rekao je Stakić.

    Opačić, koji je i nekadašnji predsednik MZ-a „Mladost”, podseća da je jezero u Kačarevu, iako napravljeno na smetilištu konjskog groblja, leti veoma posećeno i uređeno, kao i da su na Staroj Misi još 2001. godine pokrenuli pitanje uređenja Peskane, odnosno ponovnog kupanja u njoj.

    Ova dvojica penzionera zainteresovana za uređenje Peskane posetili su i Kulu, kako bi se bliže upoznali sa uređenjem tamošnje nekadašnje trskare, koju je firma MB „Rodić” pretvorila u centar za rekreaciju i zabavu, pa Gradu predočavaju i mogućnost nalaženja partnera ili sponzora za uređenje pančevačke trskare, tj. Peskane.

    Peskana se nalazi između SC-a „Mladost”, železničke pruge i puta Pančevo–Vršac. Nastala je eksploatacijom peska za komunalne potrebe grada oko 1910. godine. Površina bare je oko 10.000 metara kvadratnih, dubina oko 1,7 metra. Peskana je danas nepristupačna, obrasla barskim biljem i nije za kupanje…

    Ukoliko bi se gradski čelnici odlučili da urede Peskanu, Grad bi to koštalo oko 50 miliona dinara, a velika olakšavajuća okolnost jeste ta što je kompletan projekat već urađen. Projekat je 2002. godine uradila projektantska kuća „Energoplan” iz Beograda.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Od Stratišta Stazom sećanja

    Ekološki aktivista Radomir Orlović uložio je trud da se trasira i obeleži pešačka staza, koja od memorijalnog kompleksa posvećenom stratištu Jevreja, Srba i Roma, vodi ka Tamišu i selu […]