• PANČEVO: Pucanj u prazno gradske menadžerke Maje Vitman

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pompezno najavljena Ispravka i saopštenje za javnost povodom nastavka radova na izgradnji nove zgrade Zavoda za javno zdravlje Pančevo, objavljena na našem portalu ali i na nekim drugim medijima donosi dve optužbe na rad naše redakcije koje u najmanju ruku nisu tačne.

    Da razjasnimo, u saopštenju Grada Pančeva i izjavi gradske menadžerke Maje Vitman piše da je informacija u tekstu netačna i neproverena.

    Informacija je da Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine nije planirala da finansira završetak zgrade Zavoda za javno zdravlje Pančevo ove godine.

    Gospođa Vitman očigledno nije pročitala tekst, jer da ga je pročitala upala bi joj u oči rečenica s početka teksta: Interesovalo nas je da li je Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine planirala da finansira završetak ovog kapitalnog objekta za čitav južni Banat, a odgovoreno nam je da „u budžetu AP Vojvodine za 2019. godinu nisu planirana sredstva za završetak Zavoda za javno zdravlje”.

    Dakle, tekst se odnosi na to da li će se finansirati završetak nove zgrade ZZJZ iz pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja. Uprava za kapitalna ulaganja APV nam je odgovorila.

    Koja informacija nije proverena? Da Uprava neće da finansira? Provereno kod Uprave. Ukoliko je informacija netačna onda je za to kriva Uprava za kapitalna ulaganja APV koja nam je odgovor dala. U tom slučaju bi trebalo da se gradska menadžerka obrati Upravi i kaže kako njihova informacija nije tačna i proverena.

    Nakon ovih netačnih optužbi gradske menadžerke sledi obrazloženje u kojem nam je gospođa Vitman objasnila kako je odgovorna lokalna samouprava kroz svoj krovni strateški dokument definisala odgovorno ponašanje u oblasti zdravstva, što je pokazano i kroz projekat rekonstrukcije Internog odeljenja Opšte bolnice Pančevo.

    Da prodiskutujemo malo o tome.

    Koliko se Grad Pančevo u oblasti zdravstva odgovorno ponaša možda i najbolje pokazuje činjenica da članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo odavno ne prisustvuje sednicama Gradskog veća, a direktor Doma zdravlja, koga je Skupština grada Pančeva postavila na ovo mesto, nema nameru da odgovara na novinarska pitanja. Bar ne pitanja novinara koji sarađuju sa portalom 013info.

    Odgovorno je verovatno i to što nikako ne može da se odredi rok za završetak radova na rekonstrukciji Internog odeljenja Opšte bolnice Pančevo. Te tako ovi radovi, čiji je završetak prvobitno bio najavljen za leto 2018, pa je rok pomeren za oktobar, pa kraj godine, polovinu marta 2019, po svemu sudeći će dočekati i maj ili bar polovinu aprila (različite prognoze pokrajine i direktora bolnice).

    U svojoj izjavi gospođa Vitman kaže da lokalna samouprava nastavlja rad u ovoj oblasti kroz obezbeđivanje sredstava za završetak radova na izgradnji zgrade Zavoda za javno zdravlje u Pančevu, o čemu će javnost i građani biti blagovremeno, tačno i u najskorije vreme obavešteni, kao i da Sredstva u ovom konkretnom slučaju nisu obezbeđenja preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

    Iz izjave gradske menadžerke nije jasno da li su sredstva obezbeđena. Ako su obezbeđena mi se radujemo tome. Raduju se i Pančevci. Ali, zašto se to onda krije od građana Pančeva? Ko je izvor i kolika su sredstva obezbeđena? Zašto nema konkretnih podataka? Čemu tajnovitost? Ko je za završetak zgrade ustanove koja je u pokrajinskoj nadležnosti dao novac ako nije Pokrajina?

    Ukoliko sredstva nisu obezbeđena o čemu uopšte pričamo? Onda para za završetak zgrade ZZJZ nema. Da li će ih biti illi neće? Nije to bila tema našeg teksta.

    U poslednjoj rečenici gradska menadžerka iznela je dopunu informacije: Takođe, ovoj informaciji dodajemo i to da je da je, pored projekata koje ste naveli u tekstu, preko Uprave za kapitalna ulaganja finansirana i 3. faza izgradnje saobraćajnice „7. Nova“, pa molimo da i to navedete u tekstu.

    Konačno poogodak! Propustili smo da navedemo treću fazu izgradnje saobraćajnice. To je tačno i mi se izvinjavamo zbog nepotpune informacije. Jer to se zove nepotpuna, a ne netačna i neproverena informacija.

    Naš medij je već više od četiri godine u ovom gradu poznat kao objektivan medij koji građanima Pančeva pruža tačne, proverene i potrebne informacije i čije se izveštavanje zasniva na proverenim podacima. Ne bavimo se čaršijskim naklapanjima, stranačkom propagandom i neistinama. U tome nas niko neće pokolebati.

    Takvim načinom rada smo i stekli ogroman broj čitalaca. Stranice portala 013info pročitaju se više od 500.000 puta u toku jednog meseca.

    Naravno da smo i ove informacije proverili. Greška je izgleda što nismo došli na poklonjenje gradskoj menadžerki.

    Odavno je poznato da mediji treba kontrolišu vlast, a ne da vlast kontroliše medije.

    Čini se da gradska menadžerka duguje izvinjenje novinaru koga je apostrofirala, ali i mediju koji je bez ikakvog razloga napala. Možemo li da se složimo oko toga?

     

     

    Pompezno najavljena Ispravka i saopštenje za javnost povodom nastavka radova na izgradnji nove zgrade Zavoda za javno zdravlje Pančevo, objavljena na našem portalu ali i na nekim drugim medijima donosi dve optužbe na rad naše redakcije koje u najmanju ruku nisu tačne.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo