Dečja radost Pančevo tabla
Društvo

PANČEVO: U vrtiće samo sa potvrdom o vakcinaciji

Pančevo, Ned, 04/03/2018 - 09:55
Vladimir Đoković

 

Tokom februara zabeležen je prvi slučaj oboljevanja od malih boginja među decom koja pohađaju vrtiće gradske predškolske ustanove “Dečja Radost” u Pančevu. Radi se o manjem vrtiću Kolibri u naselju Tesla. Posle ovog slučaja, zabeležnog 12. februara, nije bilo oboljevanja od malih boginja u grupama dece u tom vrtiću.

- Preduzeli smo sve mere koje nam propisi nalažu. Dete je bilo nevakcinisano a u grupi je bilo još dece za koje nije bilo poznato da su bili vakcinisana. Novih slučajeva nije bilo, kaže direktorka Dečje radosti Ružica Beč.

Dečja radost je već 2017. godine prilikom upisa dece od roditelja tražila potvrde da su deca vakcinisana. Ipak deca u vrtićima su raznih uzrasta.

- Za svu decu za koju znamo da nisu vakcinisana zatražili smo od roditelja da ih ne dovode u vrtiće do promene vakcinalnog statusa, odnosno dok ne donesu potvrde da su deca primila vakcine predviđene za svoj uzrast. Ta deca su i dalje upisana u vrtić ali ne mogu u grupe dok ne budu vakcinana. Postoje i deca nepoznatog vakcinalnog statusa. Do 16. marta ostavili smo rok njihovim roditeljima da donesu overeni dokument od pedijatara da su deca primila vakcine, objašnjava Ružica Beč.

Direktorka Dečje radosti kaže da gradska predškolska ustanova na ovaj način samo postupa po Zakonu o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti. Tačan broj dece iz gradskih vrtića čiji je boravak u vrtićima problematičan zbog izostanka obavezne vakcinacije biće poznat posle 16. marta.Marketing

Najnovije vesti