• PANČEVO: Vozači autobusa zapretili ATP-u otkazima – traže veće plate

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Polovinom prošle nedelje grupa vozača autobusa zaposlenih u gradskom ATP-u zapretila je otkazom ukoliko im se ne povećaju plate i poprave uslovi rada.

    Demir Selimanović jedan od inicijatora okupljanja vozača napominje da vozači autobusa rade vrlo odgovoran posao u vrlo teškim uslovima rada i to za 37.000 dinara mesečno što je mnogo manje od recimo kolega u GSP-u kojij zarade 61.000 dinara.

    – Da nije odgovoran posao ne bi imali beneficirani radni staž.  Za volan smo i odgovaramo za tuđe živote. Prošle godine je ATP napustilo više od 20 vozača, pa se posao prevalio na nas koji smo još uvek tu. Autobusi su u lošem stanju, i ovi koje je ATP uzeo u zakup, recimo nemaju grejanje. Putnici su nezadovoljni. Nama dodaju linije ili kažu da dođemo ranije na posao. Traže i da vozimo dvokratno. I u takvim uslovima treba da radimo 37.000 dinara plate što je sramota. Kod kombista se radi već za 60.000 dinara. Poznato je da su u Srbiji vozači autobusa deficitarno zanimanje. Eto to su razlozi zbog tražimo veće plate i bolje uslove rada ili ćemo dati otkaze, priča Demir Selimanović.

    On ističe da inicijativa vozača nema veze sa politikom, dodaje da su neki vozači i članovi vladajuće stranke, niti sa sindikatima.

    – U ATP-u je 129 vozača autobusa a do sada je svojim potpisom 85 potvrdilo da će ako se naši zahtevi ne ispune dati otkaz. Mislim da će nas uskoro biti 100 na tom spisku, precizira Demir Selimanović.

    Od kada su se obratili direktoru ATP-a Bojanu Bojanoviću sa ovakvom porukom da je dogorelo do nokata – sastanci su svakodnevni. Demir kaže da je na jednom od njih kada im je objašnjeno da vlast neće pristati na ucene vozača autobusa – već počelo sa potpisivanjem otkaza. Usledili su novi pregovori. Vozači nisu stigli do predstavnika gradske vlasti i gradonačelnika, ali im direktor Bojanović prenosi stavove.

    – Sad spominju da mogu da nam ubrzano isplate onih 41.000 dinara solidarne pomoći što nam i inače pripada po republičkom kolektivnom ugovoru. Kao da je to neki ustupak. Traže da se strpimo pet meseci dok Ariva ne stigne kao partner kroz javno privatno partnerstvo. U nedelju je opet sastanak a najavili su da će doći i direktor Arive. Videćemo. Nismo mi nerazumni. Republika je rekla da će plate da se dignu 5 posto, još 10 odsto nam je gradonačelnik obećao još prošle godine, sa ovom solidarnom pomoći to bi bilo u sledećih 5 meseci po 13.000 dinara na platu. Zarada bi onda bila oko 50.000 što bi moglo da se izdrži dok ta Ariva ne stigne, smatra Demir Selimanović.

    Ako povećanja plate ne bude, vozači su spremni – tvdi Demir – da krenu u masovno napuštanje ATP-a. Znaju da je otkazni rok 15 dana a pitaju se ko će posle toga da vozi autobuse. Demir kaže da je u jednom momentu spomenuto da bi ATP mogao da iznajmi i vozače i autobuse.

    – Svima je jasno da je to vrlo skupo. Te pare je bolje da ulože u povećanje plata vozačima, kako bi ostali u ATP-u”, zaključuje Demir Selimanović.

    Polovinom prošle nedelje grupa vozača autobusa zaposlenih u gradskom ATP-u zapretila je otkazom ukoliko im se ne povećaju plate i poprave uslovi rada.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]