• PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE: Učestvujete u odlučivanju, danas poslednji dan za glasanje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Grad Pančevo drugu godinu za redom organizuje participativno budžetiranje u saradnji sa partnerima iz BIRN-a. Od ove godine doneta je i skupštinska odluka da se ovaj vid učešća građana u odlučivanju institucionalizuje.

    U okviru saradnje Grada Pančeva i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na izradi master teza i master projekata 27 studenata programa „Integralni urbanizam“ tokom akademske 2015/16. godine, u septembru mesecu održane su javne prezentacije 14 urbanističkih projekata. Svi radovi zasnovani su na „Strategiji razvoja grada Pančeva 2014-2020“ i bave se ekološkim, industrijskim, ekonomskim, kulturnim i socijalnim razvojem grada.  Tim za implementaciju projekta „Participativno budžetiranje“ za 2017. godinu potom je izvršio selekciju na osnovu stepena spremnosti projekata, usklađenosti sa prioritetima grada Pančeva, brzine realizacije projekata, kao i na osnovu drugih relevatnih kriterijuma, a Gradsko veće grada Pančeva usvojilo je predlog tri projekta za glasanje. U procesu odlučivanja, od velike važnosti bilo je da realizacija projekta donosi benefit velikom broju građana i građanki i unapređuje kvalitet za život i rad u Pančevu. 

    Od 5. do 7. decembra građani su imali priliku da glasaju na više načina, a danas, 7. decembra organizovan je Dan za glasanje u Gradskom uslužnom centru.

    Građani će imati priliku da na ovom mestu glasaju do kraja radnog vremena, koje je danas do 19h. U Mesnim zajednicama u naseljnim mestima glasalo se do 15 časova, dok će na interentu trajati do večeras. U toku sutrašnjeg dana biće prebrojani glasovi nakon čega će se znati koji predlog će ući u budžet za 2017. godinu. 

    Mnogo je značajno da pokažemo da takav proces funkcioniše. Da je moguće da se građani uključe, da izglasaju nešto što će naredne godine biti sprovedeno do kraja. Nama je ovo pokazatelj da povećavamo sredstva i proširujemo proces i na ostale oblasti. Naravno da se ne može govoriti o kompletnom budžetu, ali mi svi učimo u ovom procesu, i mi i oni koji treba da ga sprovode i građani takođe. Važno je da naučimo kako se kreira budžet, koji su rashodi, i sl. Na ovaj način ćemo imati jasniju sliku čime možemo da raspolažemo i koja su naša prava, rekla je Jasmina Radovanović, šef kancelarije za odnose s javnošću Gradske uprave Pančevo.

    On je takođe dodala da je katamaran koji su građani izabrali prethodne godine trenutno u izradi.

    Rok je do kraja decembra meseca. Imali smo uspešno realizovanu nabavku u avgustu, tako da bi za sledeću sezonu brodić trebalo da bude spreman. To je jako lepa priča, a i dosadašnji rezultati pokazuju da građani definitino žele aktiviranje priobalja, žele vraćanje na reku. To znači da smo na pravom putu. 

    Građani do večeras mogu glasati za sledeće predloge: 

    1. Aktiviranje Gradske šume – izrada projektno-tehničke dokumentacije za turističko-rekreativne staze,

    2. Održivi sistem upravljanja opasnim otpadom iz domaćinstava i poljoprivrednih gazdinstava – edukativni programi i aktivnosti za decu i odrasle,

    3. Odbor susedstva/učešće građana u uređenju grada – javni konkurs za sufinasiranje uređenja fasada.

    Svoj glas možete ostaviti OVDE.

    Grad Pančevo drugu godinu za redom organizuje participativno budžetiranje u saradnji sa partnerima iz BIRN-a. Od ove godine doneta je i skupštinska odluka da se ovaj vid učešća građana u odlučivanju institucionalizuje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]