Društvo

Petarde nisu igračke

Pančevo, Ned, 10/01/2016 - 23:45

Građani Pančeva i članovi Društva za zaštitu životinja i prirode „Ekolibrijum”, pokušali su, javnim okupljanjem u nedelju 10. januara, da skrenu pažnju javnosti na problem korišćenja pirotehničkih sredstava. Nestručna upotreba ovih sredstava može dovesti do ozbiljnih povreda. Najčešće žrtve su deca i životinje. Na protestu je deljen proglas, čiji tekst u celosti prenosimo.

Zakonom o javnom  redu i miru u članu 7 definisano je  neovlašćeno paljenje petardi tako što će se onaj koji remeti javni red i mir kažniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora, a u najavi je izmena zakona koja predviđa oštrije kazne. Uprava za veterinu je krajem decembra 2015. g. preporučila da se pirotehnička sredstva ne koriste u blizini domaćih životinja i kućnih ljubimaca kako se time ne bi narušavalo zdravstveno stanje životinja.

I pored toga najmanje troje dece će pamtiti 2016. godinu po teškim povredama koje su posredno ili neposredno uzrokovale eksplozije petardi, a društvene mreže su preplavljene fotografijama psa kome su nepoznati počinioci ubacili petardu u usta i zapalili je. Pas je od zadobijenih povreda uginuo. 

Većina ljudi petarde tretira kao igračke, a odrasli često maloletnoj deci pokazuju kako se koriste. Građani Pančeva, a posebno starije osobe, mala deca i hronični bolesnici  uznemireni su zbog nemarnog korišćenja petardi. Uznemireni su i kućni ljubimci i životinje koje žive na ulici. Ono što nekome predstavlja svakodnevnu zabavu, za nekog je izvor straha, bola i stradanja.

Zbog svega navedenog, a zarad veće bezbednosti svih građana kao i nedužnih životinja koje žive sa nama i pored nas odlučili smo da održimo miran skup kojim želimo da apelujemo:

- na decu da se ne igraju opasnim „igračkama“.

- na građane da ne koriste zabave radi eksplozivna sredstva.

- na građane da prijavljuju nadležnim institucijama sve one koji upotrebom petardi i ostalih pirotehničkih sredstava krše zakonske odredbe. 

- na nadležne institucije da pojačaju kontrolu nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava i da one koji korišćenjem eksplozivnog materijala remete javni red i mir ili ugrožavaju bezbednost građana i životinja, odgovarajuće sankcionišu. 

Građani Pančeva i DZŽP „Ekolibrijum“

U Pančevu, 10.01.2016.g

3.jpg

Najnovije vesti

Sport

Sanja Marić pobednica Krosa RTS-a

Atletski klub „Tamiš" je uspešno okončao ovogodišnju seriju Krosa RTS-a nastupom na Krosu u Požarevcu. Na tri takmičenja osvojeno je ukupno 10 medalja, a učestvovalo je četiri atletičara.

Sport
Kris Kros Pančevo

Poraz Kris Krosa od Svetog Đorđa

KK Kris Kros  je u okviru 4.kola 1 MRL-Sever ugostio lidera na tabeli i glavnog favorita za ulazak u drugu ligu , tim KK Sveti Đorđe (Žitište ).Gledaoci su imali prilike da vide snažan i dobro

Kultura
Seoba Srba Paja Jovanović Narodni muzej Pančevo

Seoba Srba pred Novosađanima

Remek–delo Paje Jovanovića „Seoba Srba“, koje se nalazi u fundusu Narodnog muzeja Pančevo biće izloženo u Muzeju Vojvodine od 26. oktobra do 13. novembra. Prilika da Novosađani uživaju u slici,