• Pirotehnički proizvodi velika opasnost za životinje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Uprkos apelima lekara i pooštravanju Zakona o javnom redu i miru, upotreba pirotehničkih sredstava prisutna je tokom novogodišnjih praznika. Buka najviše smeta deci, starijima, hroničnim bolesnicima, ali svakako i životinjama.

    O negativnom uticaju na životinje, razgovarali smo sa Kamenkom Marinkovićem, doktorom veterinarske medicine iz „Viva vet” ambulante. On je za 013info portal izjavio kako prilikom pucnjave i upotrebe pirotehničkih sredstava, kod životinja, a najviše kod pasa, dolazi do jake anksioznosti, straha, uznemirenosti i salivacije.

    Takođe, kod nekih dolazi i do nervnog napada. Kod pasa koji imaju epilepsiju, može doći do epileptičnih napada, a u slučajevima kada oni dugo traju, veterinar ih mora zaustaviti anestetičkim sredstvima, pojasnio je dr Marinković.

    On je dodao kako se pirotehnička sredstva zloupotrebljavaju sa ciljem namernog nanošenja telesnih povreda mačkama i psima, i da se takvi slučajevi najčešće završavaju letalnim ishodom, u kratkom vremenskom periodu, te da životinje i ne stignu do veterinara.

    Odgovarajući na pitanje, možemo li im tokom praznika strah ublažiti upotrebom lekova, dr Marinković je naveo kako se može koristiti bromazepam ili lekovi iz grupe benzodijazepina, ali da se s korišćenjem mora početi dva dana ranije, to jest, pred očekivanu upotrebu pirotehnike.

    Postoje i mnogi drugi veterinarski preparati namenjeni psima i mačkama koji se koriste za smanjenje stresa, KalmVet, Zylkene, Pet Remedy. Nažalost, kod nekih pasa i pored upotrebe navedenih preparata je i dalje prisutan stres u tolikoj meri da je potrebno intervenisati, to jest, da veterinar mora da primeni sedative ili anestetik u cilju opuštanja životinje, precizirao je on.

    Pre upotrebe lekova, svako bi morao da se posavetuje sa veterinarom.

    Bitno je napomenuti kako se na teritoriji Grada Pančeva nalazi veliki broj napuštenih životinja koje će praznike i celu zimu provesti na ulici, te da one neće biti zaštićene od direktnog kontakta s pirotehničkim sredstvima koja im mogu naneti ozbiljne povrede.

    Početkom godine, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o javnom redu i miru, kojim su propisane veće novčane kazne za remećenje javnog reda i mira, upotrebu pirotehničkih sredstava i za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja.

    U članu 17 ovog zakona, navodi se:

    Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana – kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.

    Ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana – kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana. 

    Ko prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana izvrši u grupi od tri i više lica – kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

    Uprkos apelima lekara i pooštravanju Zakona o javnom redu i miru, upotreba pirotehničkih sredstava prisutna je tokom novogodišnjih praznika. Buka najviše smeta deci, starijima, hroničnim bolesnicima, ali svakako i životinjama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]