• Počinje upisna groznica

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Danas počinje završni ispit za učenike osmih razreda osnovnih škola.

    Da bi došli do knjižice srednje škole, osmaci će prvo morati da polože tri testa i to danas test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sutra će rešavati zadatke iz matematike, a prekosutra sledi, po mnogima, najteži – kombinovani test, sa pitanjima iz pet predmeta (istorija, geografija, biologija, hemija i fizika).

    Na završni ispit po zakonu moraju da izađu svi maturanti, kako bi formalno završili osnovnu školu.

    Iako je sistem bodovanja promenjen ove godine, ostaje pravilo da đaci ne moraju da osvoje ni jedan jedini bod, kako bi položili završni ispit. Uprkos podacima prosvetnih vlasti koji govore da je u svakoj generaciji jako veliki broj vukovaca i da su ocene na kraju godine pod znakom pitanja u velikom broju slučajeva, ipak će znanje pokazano na testu biti manje važno u odnosu na ocene iz knjižice.

    Ove godine, testovi nose po 10 poena, što znači da će maksimalno urađeni „prijemni“ nositi ukupno 30 bodova, dok će sve petice iz osnovne škole osmake nagraditi sa još 70 poena. Bodove koje nose iz škole učenici će izračunati tako što će zaključnu ocenu iz šestog razreda pomnožiti sa četiri, a ocene iz sedmog i osmog razreda pomnožiti sa pet.

    Testove je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u skladu sa nastavnim planom i programom osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Testove preuzima načelnik školske uprave u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca. Oni nose oznaku tajnosti. U nadležnosti školske uprave je da organizuje prevoz i distribuciju testova na bezbedan način, dok će okružne komisije obaviti podelu testova osnovnim školama. Ispitni materijal treba da bude na bezbednom mestu u svakoj školi ili drugom prostoru u kojem se sprovodi ispit na dan polaganja određenog predmeta. Za bezbednost ispitnog materijala odgovoran je predsednik školske komisije.

    Završni ispit će biti organizovan u skladu sa prostornim mogućnostima škola. To znači da može da se dogodi da svi učenici polažu u jednoj prostoriji u svojoj školi (fiskulturna sala, školski hol, svečana sala…) ili će biti raspoređeni u nekoliko prostorija. U izuzetnim slučajevima i uz saglasnost načelnika školske uprave, maturanti će polagati ispit u jednoj prostoriji u obližnjoj srednjoj školi ili drugom objektu (sportska hala, dom kulture…).

    Postoje precizna pravila i za raspored u učionicama. U svakoj klupi će sedeti po jedan učenik, i to na njenom središnjem delu. Klupe se raspoređuju tako da udaljenost između njih u svakom smeru bude najmanje 1,2 metra, da dežurni nastavnici mogu da prođu između.

    Na svakoj klupi nastavnici će da zalepe papir sa rednim brojem klupe, koji odgovara rednom broju đaka sa jedinstvenog spiska učenika poređanih po azbučnom redu. Takođe, u svakoj učionici će morati da bude određeno mesto na kojem će đaci odlagati stvari koje ne smeju da koriste tokom ispita.

    Đacima se savetuje da na dan polaganja dođu u škole malo ranije, jer moraju da budu raspoređeni u prostorijama u kojima polažu najkasnije do 9 časova i 30 minuta. Ispit počinje tačno u 10 časova, kada su svi učenici upisali potrebne podatke na identifikacione kartice i dobili potrebna uputstva i testove.

    Predviđeno je da na svakih 10 do 12 učenika dežura po jedan nastavnik, ali i da se u učionici ili ispred nje nalazi još jedan dodatni nastavnik.

    Savet roditelja može da donese odluku da njegovi predstavnici učestvuju kao posmatrači u sprovođenju završnog ispita, ali to ne mogu biti roditelji, odnosno staratelji učenika osmog razreda. Najviše jedan roditelj – posmatrač može biti prisutan u prostoriji u kojoj se polaže ispit, pri čemu je dužan da u prostoriju uđe istovremeno sa dežurnim nastavnicima (9 časova i 15 minuta) i da napusti prostoriju tek po završetku ispita.

    Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka, a sva tri dana, olovke će morati da se spuste tačno u podne.

    Učenik ili roditelj, odnosno staratelj imaće pravo na uvid u test, od osam do 16 časova na dan objavljivanja privremenih rezultata. Ukoliko učenik smatra da postoje greške u bodovanju njegovog rada, roditelj ili staratelj učenika ima pravo da uloži pismeni prigovor školskoj komisiji, odnosno, ako je i dalje nezadovoljan odgovorom – prigovor okružnoj komisiji. Komisije daju pisani odgovor roditelju ili staratelju.

    Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni u osnovnim školama, prema kalendaru upisa.

    Izvor: Politika

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]