• Podrška pančevačkim učiteljima u profesionalnom razvoju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Učiteljsko pančevačko društvo (UPAD) osnovano je 2003. godine i obuhvata skoro sve učitelje grada grada Pančeva. Predsednica upravno odbora je Jasmina Mladenović, a čine ga 20 članova, po jedan iz svake škole.  Više o njihovom radu, govorila je učiteljica Gordana Josimov koja je na čelu Skupštine ovog udruženja.

    Cilj je stručno usavršavanje i profesionalno povezivanje prosvetnih radnika. Ovo udruženje je najjače strukovno udruženje u oblasti obrazovanja u našem gradu. Bavimo se organizacijom seminara, tribina, održavamo redovne sastanke gde razmenjujemo neka iskustva, primere dobre prakse, razne informacije i jedni drugima dajemo podršku u profesionalnom razvoju, rekla je Gordana Josimov. 

    Pančevačko udruženje učitelja je član Saveza učitelja Srbije, koje čini sedamdest lokalnih učiteljskih društava na nivou cele zemlje sa oko 12.000 učitelja.

    To je stvarno jaka organizacija gde isto tako radimo. Imamo neliko susreta godišnje, a cilj je ta razmena, profesionalno ojačavanje, saradnja sa Ministarstvom prosvete, sa Zavodima, uključivanje u kreiranje zakona. Imamo i predstavnika u Nacionalnom prosvetnom savetu za obrazovanje i to je neko ko predstavlja interese učitelja, jer mi činimo polovinu populacije zaposlenih u osnovnim školama, rekla je Gordana Josimov. 

    Ona je takođe dodala da u Učiteljsko pančevačkom društvu ima dosta članova koji nisu učitelji, nego nastavnici, pedagozi i psiholozi.

    Oni nemaju svoja strukovna udruženja, a stalo im je da idu na stručno usavršavanje, kaže Gordana Josimov. 

    Ističe da ovo udruženje ima dobru saradnju sa mnogim nevladinim organizacijama koje se bave različitim oblastima, a članice su skoro svih komisija za donošenje strategija, akcionih planova koji su u vezi sa decom, sportom i kulturom.

    Projekti koje realizuju su finansirani od strane Gradske uprave u oblasti sporta, ekologije, kulture i informisanja.

    Projekat koji Učiteljsko pančevačko društvo realizuje 9 godina za redom iz oblasti sporta je Igre bez granica, gde u školskom dvorištu učestvuju učenici 4. razreda koji se takmiče u 7 disciplina.
     
    Igre koje smo želeli da sačuvamo od zaborava. školice, arjačkinje-barjačkinje, hulahop, vožnja rolerima i sl. i taj projekat je ušao u strategiju za razvoj sporta grada Pančeva. Realizovali smo projekat iz oblasti kulture uz podršku Pokrajinskog ministarstva dva puta „Školske pozorišne igre“ gde su škole učestvovale sa školskim predstavama, dodeljene su nagrade žirija, a najuspešnije predstave su bile predstavnici našeg grada na Republičkoj smotri u Leskovcu, kaže Gordana Josimov. 
     
    Takođe su realizovali projekat u oblasti ekologije „Upotrebi iskorišćeno“, obuka učitelja, a zatim izložba učenika na temu reciklaže. Predhodne tri godine je realizovan projekat „(Raz)ličiti, a zajedno“ iz oblasti inkluzije uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i Centra za obrazovne politike, gde su učitelji imali obuku iz oblasti inkluzvnog obrazovanja, nakon čega je vršena senzibilizacija roditelja i učenika na zajedničkim roditeljskim sastancima. Završna manifestacija je bila u holu Gradske uprave.
     
     

     

     

     

     

    Sa Društvom za zaštitu životinja Ekolibrijum smo obeležili Dan zaštite životinja 4. oktobar izložbom dečjih radova na temu „Životinje naši prijatelji“ u holu Gradske uprave gde su organizovane i radionice za učenike i učiteljice. Pokrenuli smo akciju u svim školama „Čepom do osmeha“ i zajedno sa tom humanitarnom organizacijom imali veliku akciju sa učenicima i građanima u gradskom parku gde smo pravili slike od čepova. Završna izložba je bila u Kulturnom centru Pančeva, ističe ponosno Gordana.

    Učiteljsko pančevačko društvo je pet puta organizovalo Zimske susrete učitelja, stručno usavršavanje za učitelje sa teritorije Južnog Banata, kao tribine i seminare. A kontinuirano organizuju, dva puta godišnje akreditovane seminare za članove, jer je neophodno da svaki prosvetni radnik za produženje licence ima 100 sati stručnog usavršavanja za produženje licence za rad.

    Učiteljsko pančevačko društvo (UPAD) osnovano je 2003. godine i obuhvata skoro sve učitelje grada grada Pančeva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo