• Podrška razvoju dece u ranom detinjstvu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predstavnici UNICEF-a posetili su u sredu, 20. aprila, Doma zdravlja Pančevo, u okviru realizacije projekta UNICEF-a i Ministarstva zdravlja pod nazivom ,,Jačanje kapaciteta pedijatrijske zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u ranom detinjstvu“. Sastanku su prisustvovali predstavnici grada, Centra za socijalni rad ,,Solidarnost“ Pančevo, ,,Spomenka“ i udruženja ,,VelikiMali“.

    U okviru projekta pedijatri i patronažne sestre pohađale su nekoliko obuka, a poslednja u nizu biće održana krajem ovog meseca.

    Na skupu su razmenjene informacije od značaja za unapređivanje položaja dece u ranom razvoju, a razgovaralo se i o potrebi formiranja procedura, nakon čega će biti potpisan i sporazum o saradnji Doma zdravlja i UNICEF-a. Dogovoreno je da u narednih nekoliko nedelja sve službe dostave svoje predloge, kako bi se sastavio protokol i potpisao krajem maja.

    „Sastanak je namenjen definisanju prvih prioritetnih zadataka, komunikacije i unapređenju saradnje u detekciji razvojnih odstupanja i intervenciji podrške dece čiji se razvoj ne odvija očekivano“ , rekla je Stanislava Vučković, savetnik u kancelariji UNICEF-a u Srbiji.

    Dr Slobodan Ovuka, direktor Doma zdravlja Pančevo istakao je da je ta ustanova prva u Srbiji koja je uključena u podršku Razvojnom savetovalištu u Službi za zdravstvenu zaštitu dece. Razvojno savetovalište počelo je sa radom još 2001. godine.

    „Mi smo prepoznali program koji je kvalitetan i pokušavamo da pomognemo našim najmlađim sugrađanima da svoj period detinjstva i odrastanja provedu što bezbolnije. Takođe, želimo da pomognemo roditeljima i zbog toga je sređeno Savetovalište za psihofizičku pripremu trudnica, što uključuje školu roditeljstva jer već prilikom razvoja ploda u materici počinje razvoj malog bića“, rekao je Ovuka.

    Znanja koja su stekli tokom obuka pedijatri će primenjivati u praksi, kroz novi pristup detetu koje se sada posmatra celovito.

     „Pediajatar ne treba da gleda dete kako se samo telesno razvija i motorički već da prati kako teče njegov emocijalni i socijalni razvoj , kako dete uči. Treba da podržimo porodicu i ta podrška porodici ide kroz neki savetodavni rad gde mi pored osnovnih saveta koje dajemo za ishranu, telesnu aktivnost, pružamo roditeljima određene informacije i savete“, izjavila je prim. Milica Miodrag pedijatar.

    UNICEF je u okviru projekta, koji se sprovodi u još deset gradova u zemlji, Domu zdravlja Pančevo donirao didaktička sredstva i nameštaj koji bi uskoro trebalo da stignu, a preuređena je i prostorija u okviru Savetovališta, koja će biti namenjena Razvojnom savetovalištu.

    I. Predić

     

    Predstavnici UNICEF-a posetili su u sredu, 20. aprila, Doma zdravlja Pančevo, u okviru realizacije projekta UNICEF-a i Ministarstva zdravlja pod nazivom  ,,Jačanje kapaciteta pedijatrijske zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u ranom detinjstvu“. Sastanku koji je održan u sali za sastanke Domu zdravlja prisustvovali su predstavnici grada, Centra za socijalni rad ,,Solidarnost“ Pančevo, ,,Spomenka“ i udruženja ,,VelikiMali“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]