• Porodica Poša od 2017. neće biti bez izlaska na ulicu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevo, 16. avgust – Porodica Poša se u kuću u Banijskoj ulici na Staroj Misi doselila pre više od trideset godina. Samo nekoliko godina imali su uobičajen izlaz na ulicu. Kraj je počeo da se razvija i urbanizuje. Prostor nekadašnjeg voćnjaka podeljen je na placeve i počele su da niču kuće. Kuća u kojoj tri generacije ove porodice žive našla se praktično u drugom redu ulice. Urbanizaciju su pratili i gradski planovi da će paralelno sa Banijskom biti izgrađena i Župska ulica preko koje bi Poše i prve komšije mogle da se uključuju u saobraćaj.

    Decenije su prošle za izgradnju te ulice zbog problema u otkupu nekih placeva i kuća, a na rešenje saobraćajnih problema se zaboravilo. Porodica Poša praktično već više od 25 godina zavisi od dobre volje komšija kroz čija dvorišta vodi jedini put do ulice.

    „Kad smo se doselili pre više od 30 godina imali smo prolaz. Posle su izgrađene legalne kuće. Pa prilaz preko javnog zemljišta na naš posed ne postoji. Problemi takvog života su brojni. Elektrodistribucija ne može da nam zameni staru banderu za struju, ni vatrogasci nisu mogli da priđu kada se zapalio odžak, ni hitna pomoć, daleko bilo, ne može da priđe. Naravno, i svakodnevno je muka. Ogrev na kolica, pa guraj bilo kakav građevinski materijal. Imamo razumevanje komšija kroz čije dvorište smo prinuđeni da prolazimo, ali smo svesni da i njih svakodnevno uznemiravamo. Praktično je samo kod nas u kući tri porodice, a ima još nekoliko komšijskih kuća u istoj situaciji” – ističe Jelica Poša.

     

     

    Porodica Poša već godinama da bi stigla do svoje kuće prolazi kroz dvorište porodice Sime Andrića. Kako on kaže, potpuno je normalno da pomogne komšijama, jer je svestan da oni do kuće mogu da prođu jedino helikopterom.

    „Moja familija je tu dugo, već 40 godina. Prvi put sam se za rešenje problema obratio još 1977. godine, koliko se sećam, kada mi je rečeno da se iznalaze mogućnosti. Došli su posle neki ljudi iz Direkcije, a deo otkupljenih kuća za buduću ulicu koja je trebalo da se zove Župska, srušen je. Sa nekima od komšija nisu uspeli da dogovore zamenu ili otkup imovine i tu je stalo. Ne znam više koliko sam puta pisao da se reši ovaj problem, ali ništa. Pokušavao sam na svom placu od 6 ari da legalno napravim garažu, ali nije mi dopušteno jer ovaj problem postoji. U vreme kada je Direkcija otkupljivala placeve da bi napravila ulicu dosta je placeva, čak 11, otkupljeno, a mislim da oni sad i ne znaju šta je tada plaćeno” – priča komšija Sima Andrić.

     

     

    Grad Pančevo preko Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva ove godine pristupili su rešavanju ovog višedecenijskog problema. Prolazeći kroz tri kapije da bi ušla u dvorište porodice Poša i direktorka Direkcije Maja Vitman se lično uverila u ono što je čitala u brojnim dopisima.

    „Sagledavala sam dokumentaciju i lično se zainteresovala za rešenje ove nemoguće situacije. Objasnili smo situaciju predstavnicima gradske vlasti i dobili dobar odziv, pa smo ovaj problem i sredstva za njegovo rešavanje uneli u program Direkcije za ovu godinu. Praktično će problem biti rešavan eksproprijacijom zemljišta da bi bila formirana parcela za gradsku ulicu preko koje bi porodica Poša mogla da normalno prolazi.” – istakla je Maja Vitman.

    Problem je praktično od 1987. godine i od tada čeka na rešavanje. Iako je sada novac za neophodne procedure izdvojen i opredeljen, rokovi su takvi da će porodica Poša morati da sačeka polovinu sledeće godine da bi ulica bila formirana, a oni bili u prilici da preko nje izađu dalje u saobraćaj. Odnosno da posle više od 30 godina prestanu da se provlače kroz nekoliko kapija i tuđa dvorišta – kao da su, daleko bilo, u zatvoru.

    “Ne mogu da verujem da ćemo konačno dobiti ulicu. To je divno. Nešto neopisivo lepo “ – kratko je prokomentarisala Jelica Poša uz puno hvale za sadašnje rukovodstvo grada i Direkcije koje je rešilo da višedecenijski problem reši.

    Zadovoljan je i komšija Sima Andrić koji će, kada placeve grad bude otkupio, ulicu formirao i tako Poše budu stekle svoj prilaz, moći da i ima mir na svom placu i da ga u potpunosti koristi kako je svih ovih godina i nameravao. Komšiluk iz drugog reda Banijske, prema urbanističkim planovima koji postoje za ovaj deo grada, praktično će kada se završi eksproprijacija i formira parcel za javnu saobraćajnicu, izlaziti na Makedonsku ulicu. Stvaranje ulice uvek je prilika i da se, pored rešavanja egzistencijalnog pitanja za nekoliko komšijskih porodica, nastavi izgradnja ovog dela grada, kako bi i tu moglo da se živi dostojno 21. veka, provuče i kanalizacija.

    Porodica Poša praktično već više od 25 godina zavise od dobre volje komšija kroz čija dvorišta vodi jedini put do ulice. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo