• Posetite virtuelni muzej Narodnog muzeja Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U prostorijama Gradske uprave Pančevo u ponedeljak 13. juna prezentovan je projekat Virtuelni muzej, koji je realizovao PanArt u saradnji sa Narodnim muzejem Pančevo, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

    Za vreme projekta, koji je realizovan u proteklih devet meseci, nastalo je preko 4000 fotografija i video materijala iz fundusa Narodnog muzeja Pančevo. Za sajt www.virtuelnimuzejpancevo.rs  izabrano je 350 najreprezentativnijih predmeta koji se nalaze u deopima Muzeja i koje većina posetilaca nikada nije imala priliku da vidi. Svaki predmet prati tekst, gde se osim naziva mogu dobiti i dodatne informacije. Projekat je prezentovao Vladimir Kajlovi, autor Virtuelnog muzeja, koji je istakao da je ovaj projekat specifičan po velikom broju predmeta koji sadrži, video materijalu, kao i tekstovima koji opisiju eksponate. „Sajt je pušten u rad i narednih mesec dana ćemo osluškivati želje i potrebe krajnjih korisnika i ispraviti neke eventualne greške. Vrlo brzo će biti dostupna i engleska verzija sajta”, rekao je Kajlovic.

    Direktorka Narodnog muzeja Pančevo, Svetlana Mesicki, rekla je da postoje dva osnovna razloga za realizaciju ovog projekta. „Prvenstveno je to činjenica da Muzej nije imao već deset godina stalnu postavku. To dovodi u pitanje smisao opstanka naše struke i postojanja, ali i borbe da kažemo i pokažemo da smo mi ozbiljni zaštitari, i da nalazimo načine da prevaziđemo problem i prezentujemo ono što mi zapravo čuvamo i zaštićujemo”, rekla je Mesicki. Ona je objasnila da tamo gde postoje stalne postavke, one su vrlo dinamične i u kratkim vremenskim periodima se menjaju zamenom eksponata, nekim tematskim delovima stalnih postavki, što će upravo ovaj sajt omogućiti Narodnom muzeju Pančevo. Kao drugi razlog, Mesicki je istakla činjenicu da je u savremenoj muzeologiji, pogotovo kod nas, akcenat na digitalizaciji dokumentacije, na čuvanju onoga što je očuvano i njegove registracije.

    Fotografije koje su nastale za potrebe sajta Virtelni muzej takođe će biti korišćene za izradu digitalnih kartona IMUS elektronske muzejske baze podataka, koju Narodni muzej Pančevo realizuje od prošle godine. „Na ovaj način će i stručnoj javnosti biti dostupan podatak šta čuvamo, i biće im pristupačno sve ono što je neophodno za njihov istraživački rad ili u realizacijama postavki”, objasnila je Mesicki.  

    Narodni muzej Pančevo je jedan od retkih muzeja koji poseduje ovakav portal, a pre svega veliku i opširnu bazu koja je dostupna široj javnosti. Cilj projekta je da privuče mlađu populaciju, kao i da omogući osobama sa invaliditetom da možda po prvi put posete Narodni muzej Pančevo.

    M. M. Veličković

    U prostorijama Gradske uprave Pančevo u ponedeljak 13. juna prezentovan je projekat Virtuelni muzej, koji je realizovao PanArt u saradnji sa Narodnim muzejem Pančevo, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]