Ambasador Holandije
Društvo

Posle ambasadora Nemačke i Mađarske i ambasador Kraljevine Holandije skuvao pivo u Pančevu

Izvor: 
013info Sub, 13/01/2018 - 08:28

Udruženje građana "Muzej pivarstva Đorđe Vajfert" obeležilo je u petak, 12. januara, 296 godina od osnivanja Stare Vajfertove pivare. Rođendansku proslavu uveličali su specijalni gosti Nj.E. ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Henk van den Dool, Danilo Golubović, savetnik ministarke Jadranke Joksimović za zajedničku poljoprivrednu politiku i kum pivare "Georg W", Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov. 

Magistar tehnologije pivarstva Bratislav Stojanović, nekadašnji direktor Pivare, a sada tehnolog pozdravio je sve prisutne i podelio interesantne angdote o višegodišnjem prijateljstvu između Srbije i Holandije. Na njegovu priču nadovezao se Nj.E. ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Henk van den Dool koji je istakao važnost tradicije koja je oduvek bila čuvar mirisa, ukusa, navika i kultura različitih naroda. 

- Tradicija je uvek bila tu da ukaže na identitet određenih zajednica. Ona istvoremeno pokazuje zajedničko nasleđe i činjenicu da među svima nama postoji više sličnosti nego različitosti, što nam zapravo i omogućava dijalog. Ovo se može videti i u povećanom razvoju zanatskih pivara. Ljudi prave različite ukuse piva, ali je ta strast ka proizvodnji ovog napitka univerzalna, rekao je ambasador Kraljevine Holandije.

On je dodao da Srbija ima dugu tradiciju proizvodnje piva kao Holandija i da se to upravo vidi i na primeru ove pivare. Napomenuo je da Holandija pruža aktivnu podršku Srbiji u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, a državni sekretar Danilo Golubović je ukazao na značaj mentorske uluge Kraljevine Holandije, posebno u pregovorima u oblasti poljoprivrede. 

Svi prisutni su se složili da Vajfertova pivara ima veliki kulturološki značaj i da bi u budućnosti moglo više da se uradi na tome da ona vrati stari sjaj. 

Nj.E. Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, gospodin Henk van den Dool je ovom prilikom skuvao po prvi put svoje pivo od čije prodaje će sredstva otići u humanitane svrhe. Akciju "Sve nas pivo spaja" je 2016. godine započeo ambasador Nemačke u Srbiji, NJ.E. dr Axel Dittmann, a 2017. godine pridružio se ambasador Republike Mađarske u Srbiji, Nj.E. dr Atila Pinter.

Organizaciju događaja podržalo je Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije i Kompanija TMB Diamond.Marketing

Najnovije vesti