• Predstavljeni projekti srednjih škola za unapređenje praktične nastave

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prezentacija realizovanih projekata u srednjim školama u prošloj godini, po konkursu za dodelu sredstava u okviru „Programa za unapređenje konkurentnosti srednjih škola putem poboljšanja uslova za izvođenje praktične nastave“, održana je u ponedeljak, 22. februara, u Maloj sali Gradske uprave Pančevo. Sredstva u iznosu od dva miliona dinara obezbeđena su iz gradskog budžeta, u okviru mera aktivne politike zapošljavanja, predviđene Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje grada Pančeva za 2015. godinu.

    Novac za realizaciju projekata dobilo je šest škola: Gimnazija „Uroš Predić“ (projekat opremanja tri učionice videoprojektorima i nabavka tri prenosiva računara, 378.000 dinara), Muzička škola „Jovan Bandur“ (projekat opremanja višenamenskog kabineta, 168.902 dinara), Poljoprivredna škola „Josif Pančić“ (opremanje veterinarskog kabineta sa adaptacijom prostora, 375.094 dinara), Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“ (projekat opremanja plastenika folijom za pokrivanje, 47.000 dinara), Medicinska škola „Stevica Jovanović“(opremanje kabineta za ishranu dece i bolesnika, 493.498 dinara) i Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ (opremanje kabineta za praktičnu nastavu i za mašine, 500.000 dinara).

    Predstavnici ovih obrazovnih institucija predstavili su svoje projekte, a prisutnima su se obratili i članovi gradskog veća. Suzana Jovanović, članica Gradskog veća zadužena za oblast rada, zapošljavanja i socijalne politike, zahvalila je profesorima i učenicima na osmišljenim projektima i najavila da će 4. marta biti objavljen javni poziv za 2016. godinu, te je pozvala škole da konkurišu.

    „Priča o smanjenju broja nezaposlenih i o unapređenju kvaliteta radne snage jeste bazično vezana za njihovo obrazovanje i neretko je prisutna priča da naš sistem obrazovanja nije dovoljno praktičan i dovoljno savremen. Mi smo iskoristili mogućnost da mimo redovnih sredstava koja pripadaju školama kao obrazovnim institucijama nađemo mogućnosti da iz drugih izvora, kao što je Lokalni akcioni plan za zapošljavanje, pomognemo unapređenju kvaliteta nastave“, izjavila je Suzana Jovanović.

    Miodrag Radojković, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, istakao je da ga posebno raduje što sve četiri godine, koliko se sprovodi program, postoji inovativnost kod đaka, kod njihovih mentora i kod direktora.

    Gimnazija „Uroš Predić“ prvi put je dobila sredstva iz programa za unapređenje kvaliteta nastave u školama, i iskoristila ih za opremanje tri učionice video projektorima i laptopovima.

    „S obzirom na to da mi nemamo kabinete, a ni šansu da ih oformimo zbog nedostatka prostora, cilj nam je bio da osavremenimo učionice. Sada imamo projektore u svakoj učionici, i dovoljan broj lapotopova, tako da profesori mogu vrlo brzo da povežu računar sa projektorom i sa internetom i za čas je ceo svet u učionici“, kaže Vladimir Marić, direktor Gimnazije.

    Direktor Poljoprivredne škole „Josif Pančić“ Nenad Korać, objasnio je da je škola ove godine dobila sredstva za opremanje veterinarskog kabineta. Poljoprivredna škola je već jednom učestvovala na ovom konkursu i tada su novac iskoristili za podizanje plastenika u školskom dvorištiu, što je prema direktorovim rečima, značajno unapredilo praktičnu nastavu.

    I. Predić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo