• Prioritet-uređenje objekata i dvorišta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – Rezultati programa Javnozdravstvene kontrole predškolskih i školskih objekata u opštini Pančevo u 2015. godini, predstavljeni su u petak 26. februara, u maloj sali Gradske uprave. Projekat već dvanaest godina uspešno sprovode Zavod za javno zdravlje Pančevo i Gradska uprava Pančevo.

    Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje od marta do decembra 2015. godine su u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada, kao i u objektima Predškolske ustanove „Dečja radost”, kontrolisali higijensko stanja objekata, ispitivali uzorke sa radnih površina, proveravali bezbednost hrane i energetsku vrednost obroka, kontrolisali vodu za piće i sproveli sanitarne preglede zaposlenih.

    Prema rečima prim mr sc dr Radmile Jovanović, specijaliste higijene i subspecijaliste ishrane i načelnice Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje, rezultati kontrole su zadovoljavajući. Ona je navela da je higijensko-sanitarna kontrola pokazala da su higijenski uslovi u kuhinji PU „Dečja radost” dobri s obzirom na to da je zabeležen veoma mali procenat neipravnih briseva uzetih sa radnih površina (od 240 uzoraka svega jedan je sadržao patogene bakterije). Podaci govore i da deca u vrtićima konzumiraju bezbednu i zdravu hranu, jer je od 24 uzetih uzoraka hrane samo jedan bio neispravan.

    Doktorka je skrenula pažnju na povećanu količinu soli u obrocima, i ukazala da bi u njima trebalo povećati količinu složenih ugljenih hidrata i proteina. Rezultati sprovedenog programa pokazali su da je hrana u osnovnim i srednjim školama takođe bezbedna, kao i voda za piće.

    Dr Radmila Jovanović istakla je da je se više mora ulagati u školske objekte i vrtiće, što podrazumeva: adaptaciju krovova, zamenu stolarije i nameštaja, sređivanje sanitarnih čvorova, uređenje fiskulturnih sala i dvorišta, kao i nabavku sprava za vežbanje. Fotografije vlažnih zidova, zapuštenih toaleta, oštećenih stolica, koje su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje napravili u školama prilikom njihovog obilaska, dokaz su da u tim objektima ima štošta da se popravi. Stručnjaci su skrenuli pažnju i na višegodišnji problem dve srednje škole-Mašinske škole i Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, koje nemaju radionice.

    Miodrag Radojković, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, istakao je da u poslednje četiri godine lokalna samouprava primat dala upravo adaptaciji sanitarnih čvorova i stolarije i najavio da će ove godine biti uređena četiri toaleta. Dodao je da je za projekat Javnozdravstvene kontrole grad izdvojio 4,5 miliona dinara.

    „Mnogo vodimo brigu o najmlađoj populaciji i možemo da se pohvaliimo da, za razliku od nekih drugih opšptina, do sada nismo imali problema kada su u pitanju epidemije i zatrovanosti hranom“, istakao je Radojković.

    Program Javnozdravstvene kontrole predškolskih i školskih objekata pokrenut je pre petnaest godina kao pionirski projekat u zemlji i do sada je pokazao dobre rezultate. Kako je rekla dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo, veliki broj predloženih mera je do sada usvojen čime su poboljšani higijenski uslovi u objektima, a sve u cilju unapređenja zdravlja dece i mladih.

    I. Predić

    Rezultati programa Javnozdravstvene kontrole predškolskih i školskih objekata u opštini Pančevo u 2015. godini, predstavljeni su u petak 26. februara, u maloj sali Gradske uprave. Projekat već dvanaest godina uspešno sprovode Zavod za javno zdravlje Pančevo i Gradska uprava Pančevo. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje od marta do decembra 2015. godine su u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada, kao i u objektima Predškolske ustanove „Dečja radost”, kontrolisali higijensko stanja objekata, ispitivali uzorke sa radnih površina, proveravali bezbednost hrane i energetsku vrednost obroka, kontrolisali vodu za piće i sproveli sanitarne preglede zaposlenih.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo