• Problema više, zaposlenih manje nego 1992.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – Centar za socijalni rad „Solidarnost“ muku muči sa nedovoljnim brojem zaposlenih. Kako ističe direktor Zoran Albijanić, u slučaju Centra ne poštuju se ni normative nadležnog Ministarstva.

    „Po pravilniku o normativama trebalo bi da nas je više. Još od 2008. godine imamo rešenje da zaposlimo još 4 stručna radnika i jednog pravnika. Ni do dana današnjeg te zaposlene koji su nam neophodni nismo dobili. U međuvremenu uvedena je i zabrana zapošljavanja. Tako da nas sada ima 31, što je za jednog zaposlenog manje nego 1992. godine kada je Centar za socijalni rad prešao iz gradskih u republičke ruke” – objašnjava Albijanić.

    U Centru smatraju da je i to jedan od načina urušavanja socijalne zaštite u državi Srbiji. Pančevački Centar, uostalom, kao i ustanove istog tipa širom Srbije, nisu dobile odobrenje da proteklih godina popunjavaju ni mesta kolega koji odlaze u penziju, ili napuštaju posao. Čak i kada bi se uposlili svi zaposleni po postojećim normativima, da bi se obezbedio kvalitetniji rad u skladu sa propisanim standardima rada centru naše veličine nedostaje najmanje još 10 stručnih radnika.

    „Za godinu i po su nam dve koleginice otišle u penziju. Ministarstvo nam nije odobrilo zamene. A reč je o administrativnim radnicima čiji je posao u našem sistemu rada izuzetno značajan.“ – naglasio je Albijanić.

    Uz veliko razumevanje unutar kolektiva, Albijanić kao faktor od velikog značaja za održanje Centra spominje i pomoć Grada Pančeva. Kako kaže, tradicionalno razumevanje i podršku za finansiranje određenih usluga postoji. Zbog toga se grad Pančevo na skupovima na temu socijalne zaštite vrlo često pominje kao primer dobre prakse.

    „U naš posao se tradicionalno svi razumeju. U posledenje vreme tu prednjače zaštitnici građana sa republičkog, pokrajinskog, pa i gradskog nivoa. Iako je njihov posao da ocenjuju da li je neki od propisa povređen na štetu građana, oni se često upuštaju u stručni rad, što ide dotle da nam čak sugerišu i mere koje bi centar trebalo da preduzme. Ilustracija za to je i ocena Zaštitnika građana da su u 12 od 14 slučajeva ubistava žena između ostalih neadekvatno reagovali i Centri za socijalni rad, i pored toga što su inspekcijski i stručni nadzor našli da u najvećem broju slučajeva nije bilo bitnih propusta, a što je izjavio i ministar Vulin povodom saopštenja Saše Jankovića” – objašnjava Albijanić.

    V. Đoković

    PANČEVO – Centar za socijalni rad „Solidarnost“ muku muči sa nedovoljnim brojem zaposlenih.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo