• PU PANČEVA: Celog septembra pojačana kontrola saobraćaja oko škola

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 1, septembar – Kao i na početku svake školske godine, na teritoriji grada Pančeva pripadnici saobraćajne policije sprovešće akciju „ŠKOLA“ u okviru koje će saobraćajna policija preduzeti niz aktivnosti na unapređenju bezbednosti učenika.

    Pre početka akcije izvršena je analiza stanja bezbednosti u saobraćaju učenika u protekloj školskoj godini, sa posebnim osvrtom na strukturu prekršaja i nezgoda u kojima su učestvovala deca. Izvršen je i uvid u stanje saobraćajne signalizacije u zonama škola i o nepravilnostima su obavešteni upravljači puta. Opšta je ocena da je stanje bezbednosti u zoni škola u Pančevu na zadovoljavajućem nivou.

    Pripadnici saobraćajne policije će povodom početka školske godine svakog radnog dana od 1. do 30. septembra u zonama i u neposrednoj blizini osnovnih i srednjih škola sprovesti akcije pojačane kontrole saobraćaja. Posebna pažnja će se obratiti na učenike koji prvi put polaze u školu – đake prvake, kojima će se pružiti i pomoć prilikom prelaska kolovoza, uz obaveštenja kako je najbezbednije da se kreću ulicom, učestvuju u saobraćaju, dođu do škole i sl.

    Na početku školske godine akcenat se stavlja i na edukaciju učenika, posebno đaka nižih razreda osnovne škole o pravilima saobraćaja koje kao učesnici u saobraćaju moraju znati. Kao pešaci, učenici moraju da prilikom kretanja koriste trotoare, da izbegavaju put i biciklističke staze, a da kolovoz prelaze samo na za to predviđenim mestima – pešačkim prelazima. Prilikom prelaska kolovoza moraju da se uvere da to mogu da učine na bezbedan način, bez ometanja vozila, bez pretrčavanja puta, a ukoliko na pešačkom prelazu postoji semafor, da ulicu prelaze samo kada je za pešake upaljeno zeleno svetlo. Jedno od glavnih pravila prilikom prelaska kolovoza je – vidi i budi viđen, uveriti se da se može bezbedno preći ulica, ali takođe i biti siguran da su vozači primetili njih. Roditeljima koji prate decu je potrebno istaći da je bitno da budu pozitivan primer i da svoju decu uče pravilnom ponašanju kako bi ona ta pravila poštovala i kada počnu samostalno da učestvuju u saobraćaju.

     
      Još jedna aktivnost koju preduzima saobraćajna policija je kontrola vozača i autobusa angažovanih za prevoz đačkih ekskurzija, u cilju provere tehničke ispravnosti navedenih vozila i kontrole psiho-fizičkog stanja vozača određenih da upravljaju autobusima.

    Kao i na početku svake školske godine, na teritoriji grada Pančeva pripadnici saobraćajne policije sprovešće akciju „ŠKOLA“ u okviru koje će saobraćajna policija preduzeti niz aktivnosti na unapređenju bezbednosti učenika.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]