• PU PANČEVO: Od početka godine zaplenjena akcizna roba u vrednosti preko 22 milona dinara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 29. septembar – Na konferenciji za medije koja je održana u četvrtak, 29. septembra, u Policijskoj upravi Pančevo predstavljeni su rezultati rada Policijskih stanica u poslednjih osam meseci.

    Novinarima su se obratili Stevan Čigoja, zamenik načelnika Policijske uprave Pančevo, načelnik saobraćajne policije Jovan Milošev, načelnik odeljenja policije Darko Živaljević i načelnik kriminalističke policije Jožef Mlekov, koji su ovom prilikom predstavili rezultate rada za prvih osam meseci 2016. godine.

    Statistički pregled stanja bezbednosti u oblasti saobraćaja ukazuje na to da je za prvih osam meseci evidentirano osam odsto manje saobraćajnih nezgoda na području Policijske uprave Pančevo.

    Kako načelnik saobraćajne policije Jovan Milošev kaže, manji je broj saobraćajnih nezgoda gde je nastupila samo šteta, ali i onih u kojima je bilo i nastradalih lica. Ukupan broj poginulih lica je manji za 15 odsto, a povređenih za pet procenata.

    – Održan je jedan kontinuitet koji imamo godinama. Stanje bezbednosti u Pančevu se lagano popravlja, rekao je Milošev.

    Kako on navodi, u strukturi poginulih i povređenih najviše je vozača i putnika. Poginule dece nema, a broj povređene dece od 23 (17 u svojstvu putnika) na nivou je od prošle godine.

    – Možemo da zaključimo da su deca u ovim nezgodama u principu bili pasivni učesnici i da su ih prevozila punoletna lica, kaže Milošev.

    Iako je manji broj nezgoda, i sa materijalnom štetom i onih u kojima je bilo nastradalih lica, uzroci saobraćanih nezgoda su i dalje isti. Uglavnom su to je neprilagođena brzina, nepoštovanje prvenstva prolaza i dejstvo alkohola.

    Kod saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima najčešći uzrok je neprilagođena brzina vozila.

    – Saobraćajna policija svoju svakodnevnu aktivnost usmerava na ove indikatore bezbednosti, pa je od početka godine u kontroli saobraćaja otkriven veći broj prekršaja sa elementima pasivne bezbednosti. Govorimo o prekršajima vezivanja sigurnosnog pojasa, nekorišćenja sigurnosne kacige i dnevnih svetala, rekao je Milošev i dodao:

    – U kontroli saobraćaja otkriven je i veći broj prekršaja onih koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, prekršaja sa nedozvoljenom brzinom kretanja vozila i zbog korišćenja mobilnih telefona. Shodno analizi uzorka, saobraćajna policija usmera svoje delatnosti.

    Ovog meseca je aktuelna aktivnost saobraćajne policije u zonama škola, gde je cilj očuvanje bezbednosti dece, pre svega onih koji prvi put polaze u školu. U ovim zonama vrši se kontrola brzine, kao i praćanje drugih prekršaja.

    – Zajedno sa opštinskim i gradskim organima radimo na unapređenju bezbednosti saobraćaja sa aspekta tehničkog regulisanja, koji će do kraja godine doneti boljitak. Verujemo da će bezbednost saobraćaja na ovom području da zadržiti ovaj kurs, da će biti povoljnije stanje i da ćemo imati manje povređenih i poginulih lica, istakao je načelnik saobraćajne policije.

     

    Načelnik odeljenja policije, Darko Živaljević, izvestio je javnost o broju izvršenih prekršaja iz domena Zakona o javnom redu i miru.

    – U poslednjih osam meseci imamo izvesno smanjenje prekršaja za 19,16 odsto. Dobrim radnim kontinuitetom, prevencijom, obilaskom terena, našim prisustvom i mobilnošću, doprineli smo da se broj izvršenih prekršaja drastično smanji u odnosu na prethodni period. Pojačanim angažovanjem policije, uspeli smo da podignemo broj prekršaja iz domena Zakona o ličnoj karti, Zakona o strancima i Zakona o oružju i municiji, objašnjava Živaljević.

    On je istakao da u Pančevu, gradu koji je višenacionalna sredina, nije bilo međunacionalnih konflikata, kao i da prilikom održavanja javnih skupova nije dolazilo do težih prekršaja u vezi sa narušavanjem javnog reda i mira.

    U toku ove godine PU Pančevo sprovela je jedan projekat „Građani oprez, čuvajte svoju imovinu!”, gde je u periodu od maja do jula ostvaren kontakt sa svim predsednicima MZ na teritoriji grada Pančeva i dogovorena dinamika u sprovođenje projekta.

    – Gledali smo da na području svake Mesne zajednice održimo tribune i uspostavimo kontakt sa građanima, da ukažemo na statistiku koja kaže da građani u nedovoljnoj meri brinu o svojoj imovini. Ovim putem smo im ukazali na koji način da sačuvaju ono što su mukotrpnim radom stekli, rekao je Živaljević.

    Kao što je i putem medija javnost mogla da sazna, ove godine sprovedeno je dosta akcija Policijske uprave Pančevo u kojima je razotkriven značajan broj krivičnih dela. Kako načelnik kriminalističke policije, Jožef Mlekov kaže, ukupan broj krivičnih dela na nivou Južnog Banata je u odnosu na prošlu godinu smanjen za 7 odsto.

    – Smanjen je broj izvršenih krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta, što nam u značajnoj meri olakšava rad i daje više protora na razjašnjenju svih krivičnih dela. Tu imamo smanjenje od preko 10 %, a ono što nas posebno raduje je povećan broj otkrivenih krivičnih dela iz oblasti privednog kriminala, i to za 51 krivično delo više u odnosu na prethodnu godinu, ističe Mlekov.

    Ove godine je izvršena i zaplena velike količine akcizne robe.

    Prošle godine smo imali smo 21 otkriveno delo, a sada imamo 87 i izuzetno velike zaplene. U ovom periodi oduzeto je preko 36.000kg duvana u listu, preko 860kg rezanog duvana, 9.100 bokseva cigareta, 18.000 litara nafte i naftnih derivata, preko 500kg kafe i oko 1.500 alkoholnog pića. Procenjena vrednost oduzete akcizne robe je preko 22 miliona dinara.

    Načelnik kriminalističke policije kaže da je PU Pančevo ove godine uspela da parira i tekućim krivičnim delima, koji su najbrojniji, a to su krivična dela iz oblasti imovinskih delikata. U ovoj oblasti došlo je do smanjenja za oko 10 procenata.

    – Smanjili smo broj krivičnih dela protiv života i tela za nekih 10%, a što se tiče imovinskih delikata, tu su teške krađe, razbojništva i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, rekao je Mlekov.

    On je istako da je preventivnim radom smanjen broj razbojništava i napada na trgovinske objekte. Napadi na ličnost građana na ulicama su manjeni za skoro 50% u odnosu na prošlu godinu.  

    Za krivična dela iz oblasti nasilja u porodici, došlo je do izvesnog smanjenja podnetih prijava. Prošle godine ih je bilo 237, a ove godine 195.

    – To je segment društva na koji policija ne može adekvatno da utiče, već celo društvo treba da obrati pažnju da se radi, kako na prevenciji, tako i na prijavljivanju te vrste krivičnih dela, rekao je Mlekov.

    Za poslednjih osam meseci izvršeno je 134 zaplena opojnih droga. Oduzeto 15.994 g razne opojne droge i 1.332 komada raznih tableta, što je značajno povećanje u odnosu na 83 zaplena i oduzetih 5.869 g i 669 komada tableta od prethodne godine.

    U oblasti viskotehnološkog kriminala otkriveno je 18 krivičnih dela, što je sedam više u odnosu na prošlu godinu.

    Krivičnih dela iz oblasti političkog kriminala nije bilo, dok je u oblasti ekologije otkriveno 38 krivičnih dela, što je deset više nego prethodne godine.

    PANČEVO, 29. septembar – Na konferenciji za medije koja je održana u četvrtak, 29. septembra, u Policijskoj upravi Pančevo predstavljeni su rezultati rada Policijskih stanica u poslednjih osam meseci.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]