Foto: pixabay
Društvo

Raste broj žena koje obolevaju od melanoma

Izvor: 
Beta Sre, 11/05/2016 - 16:35

U Srbiji je prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut registrovano više od 550 novoobolelih od melanoma kože, što tu bolest svrstava na 10. mesto najčešćih malignih bolesti. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, od te bolesti u prošloj godini umrlo je 250 osoba, 218 se trenutno leči od metastatskog melanoma, a ono što zabrinjava jeste da raste broj žena koje obolevaju od ove vrste bolesti.  

Snežana Živković iz instituta Batut kazala je da je Srbija u ovom delu Evrope, zemlja koja ima niži rizik od oboljevanja i pet puta manji rizik od umiranja od ove vrste bolesti. „Poslednjih 10 godina ustanovljen je porast novoobolelih osoba, ali se starosna granica pomerila ka uzrastima od 40 i više godina. Sve više žena oboljeva, što govori o većoj izloženosti suncu i UV zračenju", rekla je Živković.  

Koordinator kampanje Euromelanom Lidija Kandolf Sekulović rekla je da se i ove godine za besplatne dermatološke preglede prijavio veliki broj gradjana širom Srbije. „Biće pregledano 2.000 gradjana. U kampanju je uključeno 58 privatnih i državnih zdravstvenih institucija, 151 dermatolog u 30 gradova Srbije“, rekla je Kandolf Sekulović.  

Ona smatra je potrebno unaprediti lečenje pacijenata inovativnim lekovima, zbog čega se nada da će inicijativa Ministarstva zdravlja Srbije da se potpišu posebni ugovori sa proizvodjačima inovativnih lekova u Srbiji, dati rezultate.

Opširnije na linku.

Najnovije vesti

Sport
Džudisti Dinama

15 medalja za džudiste Dinama u Rumi!

U rumskoj Sportskoj hali, održan je šesti džudo turnir „Ruma Open 2016”, a takmičari Džudo kluba „Dinamo" osvojili su 15 medalja (4 zlatne, 4 srebrne, 7 bronzanih) kao i pehar za najbolju