• Rumunija sprečila izgradnju mini-hidroelektrane u blizini Bele Crkve

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jedina mini-hidroelektrana na teritoriji Vojvodine na kanalu Jaruga koji se uliva u reku Neru pored Bele Crkve, čija izgradnja je započeta bez potrebnih dozvola, neće početi sa radom zbog neslaganja rumunske strane. piše Blic, a prenosi 021.

    Firma „Hidro Sporea Živojin“ koja je podigla MHE na kanalu pored sela Kusić, planirala je da deo vode uzima iz reke Nere. Najavljeno je da postrojenje kreće sa radom na proleće, čim stigne saglasnost Rumunije. Međutim „Vode Rumunije“ odgovorile su da nemaju nameru da daju saglasnost jer studija koju su uradili pokazuje da će uzimanje vode iz Nere smanjiti tu reku za 50 odsto, što će uništiti biljni i životinjski svet u njoj i oko nje. 
     
    Ako bi se voda preusmerila u kanal, 10 kilometara Nere bi presušilo. Selo Kusić bi ostalo bez reke, kao i Bela Crkva, koja bi ostala bez gradske plaže. Uništili bi život u reci koja je i dalje netaknuta. Tu još obitava bogat prirodni svet, puna je pastrmki, postoji oko 40 vrsta vilinih konjica, čak i orlovi belorepani“, objašnjava za Blic jedan lokalni ekološki aktivista. 
     
    Nera je jedina planinska reka u Vojvodini, više od 100 kilometara protiče kroz Rumuniju, a oko 27 kilometara kroz Srbiju, od toga većinom vijugajući po državnoj granici. Ceo tok Nere uvršten je u spisak zaštićenih predela izuzetnih odlika Zavoda za zaštitu prirode Srbije.
     
    Gradnja MHE počela je 2014. godine bez dozvole. Iako na projektnoj tabli sve liči na idiličnu vodenicu, u stvarnosti bi betonski mastodont preprečio kanal.
     
    U kanalu često ima samo 20 centimetara vode, leti presuši i već decenijama tu ne mogu da rade vodenice kao pre 100 godina. U njega se izliva i kanalizacija, pa kada bi se Nera tu preusmerila i posle 10 kilometara vratila u korito, pokupila bi svu tu prljavštinu i ceoeko’sistem bi bio uništen„, kaže sagovornik Blica.
     
    Ljupče Koci, direktor firme „Hidro Sporea Živojin“ koja je uložila 1,7 milion evra u ova projekat, ranije je izjavio da je pitanje dana kada će dozvola stići iz Rumunije. Iz „Voda Rumunije“ pak, kažu da su u decembru odgovorili srpskoj strani i da su dali negativno mišljenje na projekat.
     
    Iz Republičke direkcije za vode Srbije rekli su da investitor ne poseduje vodnu saglasnost i dozvolu, te da nije blagovremeno stavio na raspolaganje neophodnu dokumentaciju na osnovu koje bi rumunska strana mogla dati saglasnost.
     
    Kako je investitor i bez ovoga započeo izgradnju MHE, Pokrajinski vodni inspektor je doneo rešenje kojim se investitoru zabranjuje da izvodi radove dok ne ishoduje vodnu saglasnost. Dostavili smo kompletnu dokumentaciju rumunskoj strani više puta i na nju je svaki put bilo primedaba„, saopštili su iz Direkcije.

    Jedina mini-hidroelektrana na teritoriji Vojvodine na kanalu Jaruga koji se uliva u reku Neru pored Bele Crkve, čija izgradnja je započeta bez potrebnih dozvola, neće početi sa radom zbog neslaganja rumunske strane.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo