• Savremena porodica pred velikim izazovima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vreme kada su roditelji dolazili kući u dva ili tri sata s posla, a zatim se cela porodica okupljala i zajedno ručala, odavno su iza nas. Danas se situacija umnogome promenila- roditelji su u trci sa vremenom, neretko dolaze sa posla u večenjim satima i imaju malo vremena i za decu i za sebe.

    Povodom Međunarodnog dana porodice, koji se obeležava 15. maja, stručnjaci skreću pažnju da je savremena porodica pred velikim izazovima, pre svega zbog siromaštva i nemogućnosti obezbeđivanja osnovnih egzistencijalnih potreba.

    Međutim, kako ocenjuje Nada Kuzmanović Tomušilović, pedagog u Centru  za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo, porodica kao prirodno okruženje za odrastanje dece, zauzima posebno mesto i značaj joj je ostao nepromenjen.

    Ona ističe sa kojim se problemima savremena porodica suočava:

    Siromaštvo i nemogućnost da se obezbede sredstva za osnovne egzistencijalne potrebe. Bez bar minimalne ekonomske osnove ne možemo govoriti o drugim ulogama porodice, kao što su razvijanje osećaja sigurnosti kod dece, dostupnost obrazovanja, učešće u kulturnom životu, sportu i rekreaciji. Zbog nemogućnosti da se osamostale mladi ljudi odlažu zasnivanje svoje porodice i rađanje dece“.

    Napominje da je u porodičnim odnosima zastupljeno i nasilje u porodici i u širem okruženju (negativni modeli koji se nude deci i koji podstiču agresivno ponašanje), te da su prisutne i bolesti zavisnosti (uz zloupotrebu alkohola koja već duže vremena predstavlja problem u našem okruženju, beleži se povećanje broja porodica u kojima roditelji koriste psihoaktivne supstance).

    Naša sagovornica dodaje da su danas članovi porodica otuđeni i da malo vremena provode zajedno, da je prisutno odsustvo kvalitetne komunikacije, usmerenost na tehnička sredstva (TV, računar, internet, mobilni), i nedostatak zajedničkih aktivnosti. To je slučaj i sa jednom četvoročlanom pančevačkom porodicom.

    „Suprug radi po smenama, a ja pre podne. Međutim, po podne držim privatne časove i imam obaveze oko dece. Desi se da se sa suprugom ne vidim po par dana. Stalno smo u trci sa vremenom boreći se za egistenicju. Retko ručamo zajedno, a za izlete, letovanje i zimovanje gde bi porodica bila na okupu, nemamo novca”, priča majka u toj porodici.

    Na pitanje da li postoji recept za srećnu porodicu pedagog Nada Kuzmanović Tomušilović odgovara:

    „Pre bih rekla da postoje neka opšta pravila. Sreća je subjektivni doživljaj, način razmišljanja i ponašanja, svako od nas može pronaći nešto što ga čini zadovoljnim. Za porodičnu sreću nije presudna veličina i sastav porodice, mnogo je važnija porodična klima, atmosfera i odnosi između članova. Nekada su i sitnice dovoljne, na primer neka lepa zajednička aktivnost“.

    Savremene porodice sve se češće cepaju, i broj razvoda brakova se povećava. U Centru za socijalni rad ne postoje podaci o tačnom broju razvoda, ali je poznato da su najčešći uzroci za to teškoće u komunikaciji, nezrelost partnera, nespremnost za preuzimanje obaveza i odgovornosti, nerealna očekivanja, mešanje primarnih porodica, partnersko nasilje, zloupotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci. Sve je više siromašnih porodica, a prema podacima Centra za socijalni rad Pančevo, trenutno oko 1.000 porodica prima socijalnu pomoć.

    Nada Tomušilović Kuzmanović ističe da roditelji i supružnici koji smatraju da im treba neki vid pomoći u prevazilaženju porodičnih kriza, ili pojašnjenju nekih dilema, savet mogu dobiti u Centru za socijalni rad Pančevo, gde će im stručnjaci pružiti podršku u cilju poboljšanja partnerskih odnosa, konstruktivnog rešavanja sukoba, usvajanja nenasilnih obrazaca ponašanja, unapređenja roditeljskih kapaciteta, rešavanja vaspitnih problema dece i mladih, ali i prilikom prevazilaženja razvodne i postrazvodne krize, podsticanja roditeljske saradnje nakon razvoda braka, pomoći u realizaciji kontakata dece sa roditeljem sa kojim ne žive.

    U Pančevu još uvek nažalost ne postoji Savetovalište za brak i porodicu u kojem bi se blagovremeno pružale terapijske usluge, ali organizovale i preventivne aktivnosti sa mladima u cilju pripreme za brak i roditeljstvo.

    I. Predić

    Vreme kada su roditelji dolazili kući u dva ili tri sata s posla, a zatim se cela porodica okupljala i zajedno ručala, odavno su iza nas. Danas se situacija umnogome promenila- roditelji su u trci sa vremenom, neretko dolaze sa posla u večenjim satima i imaju malo vremena i za decu i za sebe.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo