Foto: Transfuzija
Realizovana akcija u Kačarevu

Sledeće nedelje akcije dobrovoljnog davanja krvi u Starčevu i Beloj Crkvi

Pančevo, Sre, 11/01/2017 - 14:15
Mirjana Marić Veličković
Ekipa Transfuzije je u utorak, 10. januara boravila u MZ Kačarevo, gde je krv dalo 14 dobrovoljnih davaoca krvi. Akciju su podržali Aktiv Crvenog krsta MZ Kačarevo, Snežana Ristić, saradnik i volonter Crvenog krsta i Zorica Čubrić ispred Skupštine MZ Kačarevo.  
 
Prema rečima dr Radmile Railić Ristovske, pred novogodišnje praznike, rezerve krvi su bile potpuno stabilne.
 
Bila je dogovorena akcija u HIP Azotari za 5. i 6. januar, ali zbog havarije koja se u fabrici desila, akcija dobrovoljnog davanja krvi je otkazana. Nažalost u havariji, život je izgubio radnik Azotare koji je inače bio veliki humanista i redovni davalac krvi. Otkazivanje akcije značilo je praktično oko 70 doza krvi manje, ali su u naredna dva dana 15 davaoca krvi iz Azotare dali krv u Transfuziji, rekla je dr Radmila.
 
U toku novogodišnjih praznika, operativni programi bili su svedeni na samo hitne operacije, ali je zbog velikog broja pacijenata koji su imali teška želudačno crevna krvarenja, zbog suportivne terapije krvlju onkoloških pacijenata i drugih teških bolesnika, potrošnja komponenata krvi bila je dosta velika u toku prazničnih dana. 
 
Proces zanavljanja rezervi krvi veoma je dinamičan i praktično je promenljiva kategorija iz sata u sat i iz dana u dan i zavisi od priliva davalaca krvi s jedne strane i s druge strane od potrošnje krvi toga sata ili dana, kaže dr. Railić Ristovska. 
 
Sledeće akcije zakazane su za 16. 1. 2017 u MZ Starčevo od 9-12h, 19. i  20. 1. 2017. Bela Crkva od 8-12h u Domu zdravlja B. Crkva.
 
 

Foto: Transfuzija
krv2.jpg

 

 

Foto: Transfuzija
krv3.jpg

 

 

 

 Najnovije vesti

Društvo
Flaširana voda

HAVARIJA: Deo Omoljice bez vode

Zbog havarije na vodovodnoj mreži danas su bez ostale Rađevska, Zadružna i deo Ponjavičke ulice u naseljenom mestu Omoljica, saopštileo je JKP „Vodovod i kanalizacija".

 
Društvo

Krpelja ima i u Pančevu

Medijima se nedavmo pronela vest da je u Srbiji najezda krpelja. Ovim povodom obratili smo se dr Miroslavu Tepšiću, načelniku pančevačke Službe hitne medicinske pomoći i pitali ga da li ova služba

Hronika

Pančevac prerezao sebi vrat u Zabeli

Osuđenik A. S. (40) iz Pančeva, koji je izdržavao kaznu u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela” u Požarevcu, izvršio je samoubistvo metalnim poklopcem prvog dana po dolasku na robiju za razbojništvo

Ekonomija

Iz Pančeva krila za Ameriku

Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR, sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog aviona namenjenog za civilno tržište. 

Kultura

Rok kamp za devojčice gostuje u Pančevu

U četvrtak, 22. juna od 18 časova u Domu omladine u Pančevu naši sugrađani imaće priliku da čuju više o Rok kampu za devojčice, koji se prvi put održava u ovom regionu krajem avgusta.