• Slovenački ambasador i konzul posetili Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Pančevu je 15. juna održan Konzularni dan u organizaciji Udruženja Slovenaca Južnog Banata „Logarska Dolina“. Susret pedesetak članova Udruženja i predstavnika Ambasade Republike Slovenije u Beogradu protekao je srdačno i u duhu slovenačko-srpske saradnje i prijateljstva. Ambasador Vladimir Gasparič i konzul Miha Vilar tom prilikom imali su i sastanak sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovim, na kojem su razgovarali o projektima iz oblasti privrede i kulture.

    Predstavnici slovenačke ambasade došli su u Pančevo kako bi razgovarali sa članovima udruženja „Logarska Dolina“ u cilju davanja informacija i stručne pomoći oko rešavanja različitih pitanja. Ambasador Slovenije, Vladimir Gasparič, istakao je da je saradnja između dve zemlje dobra i da je veoma zadovoljan i ponosan na rad udruženja pančevačkih Slovenaca i ono što su postigli za kratak period.

    Sastanak između predstavnika slovenačke ambasade i gradonačelnika Pančeva, doprineo je još boljoj saradnji naša dva naroda. Investicioni potencijali grada Pančeva, saradnja kroz privredu, sport i kulturu ali i predstavljanje severne poslovne zone a u cilju privlačenja slovenačkih investitora, neke su od tema o kojima se razgovaralo na sastanku, kazao je je gradonačelnik Saša Pavlov.

    Po rečima slovenačkog konzula Mihe Vilara, iako su jedno od najmlađih udruženja Slovenaca u Srbiji, pančevačko udruženje spada među najaktivnije. Prema rečima  Josipa Vebera, predsednika Udruženja “Logarska Dolina” i ove godine će Udruženje imati još nekoliko manifestacija i programa koje će realizovati u drugoj polovini godine, a među kojima će biti Gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”, Glazarjevi dani, Dani slovenačkog filma i nastavak rada na monografiji „Slovenci u Južnom Banatu“ .

    Konzularni dan organizovan je sa ciljem da se podigne nivo komunikacije između ambasade i ljudi koji imaju slovenačko poreklo. Ovom prilikom zainteresovani su mogli dobiti informacije koje se tiču boravka u Sloveniji, dobijanja državljanstva i način prikupljanja potrebne dokumentacije. Zbog velikog interesovanja članova postoji mogućnost da će se ovakvi sastanci održavati i češće.

    U Pančevu je 15. juna održan Konzularni dan u organizaciji Udruženja Slovenaca Južnog Banata „Logarska Dolina“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo