crveni krst
Crveni krst Pančevo

„Solidarnost među generacijama": U cilju poboljšanja kvaliteta života starijih ljudi

Pančevo, Ned, 09/10/2016 - 15:11
Mirjana Marić Veličković

Organizacija Crveni krst Pančevo započela je realizaciju projekta pod nazivom „Solidarnost među generacijama u naseljenim mestima" koji finansira Grad Pančevo, a u kojem će učestvovati mlađi i stariji volonteri iz Banatskog Brestovca i Banatskog Novog Sela.

Cilj projekta je pobošljanje kvaliteta života starije populacije kroz tradicionalne aktivnosti i akcije koje sprovodi Crveni krst, u koje će biti uključen podmladak ove organizacije.

– Ovaj projekat je zamišljen tako što ćemo uključiti decu, učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola iz Banatskog Novog Sela i Banatskog Brestovca, kao i naše starije volontere koji sarađuju sa nama unazad desetak godina. Na ovaj način pokušaćemo da proširimo bazu volontera i da je podmladimo kroz tradicionalne aktivnosti Crvenog Krsta, a sve pod motom generacijske solidarnosti, rekla je Jasminka Ristić, stručni saradnik u pančevačkom Crvenom krstu.

Kao prvi korak, organizovana je edukacija starijih volontera iz ova dva naseljena mesta u prostorijima Crvenog krsta, 29. septembra. U okviru ove edukacije, napravljeni su konkretni dogovori oko realizacije aktivnosti do kraja decembra, kada će projekat biti završen. Nakon toga, predviđena je obuka mlađih volontera u Banatskom Novom Selu i Banatskom Brestovcu. U oba naseljena mesta će po 30 volontera sprovoditi zajedničke aktivnosti.

crveni krst
14536584_10205710068670662_1452519310_o.jpg

 

– Volonteri će inicirati akcije u svojim sredinama. Pred nama su nedelja solidarnosti, mesec  solidarnosti, Sunčana jesen života, obeležavanje Svetskog dana hrane i Svetskog dana siromaštva, gde će oni organizovati određene aktivnosti, kao što je akcija prikupljanja hrane, garderobe i sl, rekla je Jasminka Ristić.

Osim ovih aktivnosti, važan zadatak volontera je i snimanje potreba starijih ljudi u ovim sredinama. Ideja projekta je da se identifikuju stari, otkrije šta im je potrebno, koja vrsta usluge i pomoći, bez obzira što se ovim stvarima bave i stručna lica. U posete starijim ljudima će ići stariji i mlađi volonteri zajedno.

Na osnovu podataka koje volonteri budu prikupili na terenu, vršiće se dalje mere, ukoliko bude bilo utvrđeno da je neophodna intervencija Crvenog krsta ili Centra za socijalni rad.  

Projekat će biti završen u decembru manifestacijom pod nazivom „Sunčana jesen života", koja će biti održana u Gerontološkom centru. 

Najnovije vesti

Sport

Sanja Marić pobednica Krosa RTS-a

Atletski klub „Tamiš" je uspešno okončao ovogodišnju seriju Krosa RTS-a nastupom na Krosu u Požarevcu. Na tri takmičenja osvojeno je ukupno 10 medalja, a učestvovalo je četiri atletičara.

Sport
Kris Kros Pančevo

Poraz Kris Krosa od Svetog Đorđa

KK Kris Kros  je u okviru 4.kola 1 MRL-Sever ugostio lidera na tabeli i glavnog favorita za ulazak u drugu ligu , tim KK Sveti Đorđe (Žitište ).Gledaoci su imali prilike da vide snažan i dobro

Kultura
Seoba Srba Paja Jovanović Narodni muzej Pančevo

Seoba Srba pred Novosađanima

Remek–delo Paje Jovanovića „Seoba Srba“, koje se nalazi u fundusu Narodnog muzeja Pančevo biće izloženo u Muzeju Vojvodine od 26. oktobra do 13. novembra. Prilika da Novosađani uživaju u slici,