• Šta je o lagerovanju veštačkog đubriva u „Staklari” i saradnji sa „Azotarom“ rekao direktor logistike „Promista” Goran Kojić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na javnoj raspravi o izveštaju o bezbednosti za skladište veštačkog đubriva od 10.000 tona u Staklari bio je prisutan direktor logistike i šef skladišta Promista u Staklari Goran Kojić.

    Novinare je interesovalo da li građani imaju razloga da se osećaju nebezbedno jer skladište u Staklari već duže vremena radi. A kako se čulo tamo je krajem aprila bilo 36.000 veštačkog đubriva na lageru.

    – Promist kao distributer đubriva, jedan od većih u Srbiji, je ušao u aranžman kupovine Staklare krajem prošle godine. U poslednjem kvartalu. Ni mi sami nismo imali sliku u kakvom su stanju objekti. Da li zadovoljavaju ili ne zadovoljavaju. Neki problem koji su bili tekući… Mi kao firma smo registrovali naše skladište u ministarstvu poljoprivrede za skladištenje mineralnih đubriva. Na bazi toga smo ušli u proceduru i uskladištenje tih količina. I tih vrsta proizvoda. Sve je to u nekoj proceduri. Nismo ni mi znali koji će nas problem čekati zbog neadekvatnih objekata i tih svih stvari. Sada je u toku privođenje kraju. Podnošenjem zahteva za saveso postrojenje Ministarstvu za zaštitu životne sredine želimo da uđemo u neke tokove – u neku redovnu proceduru, kaže Goran Kojić.

    Znate za incidente sa katastrofalnim posledicama kada je ovakvo đubrivo u pitanju u svetu. U Staklari je lagerovano na otvorenom prostoru što svakako nije adekvatno. Šta ćete preduzeti da zaštite građane Pančeva da se ne dogodilo nešto slično.

    – Pa znate i u ovoj raspravi izneti su argumenti da se trenutno nalazi u Staklari 36.000 tona eksplozivnog đubriva i opasnog po okolinu. Mislim da bi se ova rasprava pretvorila u beskonačnu diskusiju ali trenutno potencijalno opasno i eksplozivno đubrivo amonijum nitrat se ne nalazi u Staklari. Mi smo po nalogu republičke inspekcije za ekologiju to đubrivo dislocirali prema našim kupcima. Poenta rada Promista je distribucija ruskih đubriva, odnosno NPK 3 puta 16, UREE sa 46 posto azota i MAP-a – koji nisu eksplozivni i nemaju tu vrstu opasnosti. To su te količine koje se sada nalaze u Staklari. Mi smo kompletan amonijum nitrat kao opasnu supstancu, ili eventualno opasnu sumpstancu dislocirali iz Staklare. Prodali. Trenutno đubriva koja se nalaze u Staklari ne dovode u opasnost ljude, tvrdi Goran Kojić.

    Vaši su planovi da sređujete skladišta koja se tamo nalaze…

    –  Ja sam u Staklari od prvog dana. I nešto ranije pre momenta kupovine. Lično ni sam nisam znao koji su tu problemi i u kakvom je to sve stanju. Mi, što se tiče Promista, za ovo kratko vreme smo učinili ono što je bilo moguće učiniti na krčenju, nasipanju puteva, rekonstrukciji kanalizacione mreže, sanaciji objekata. Velika su sredstva. Ja sam rekao nije Promist neka firma koja se đubrivom bavi godinu dve i još toliko će se baviti. Firma postoji 16-17 godina, veliki je uvoznik i planira da radi dalje. Firma Promist ima dobru nameru i učiniće sve – to će pokazati vreme. U narednom periodu će sve doći na svoje. Sve će se to urediti. Ne želimo da dovodimo u pitanje naš status u Pančevu sukobom sa ljudima, sa okolnim stanovništvom. I ovo što je ovde gospodin Samardžija izneo to je sve argumentovano. Ja kao čovek iz menadžmenta Promista nemam argument da kažem protiv. i samo sa stanovišta preduzeća mogu da garantujem da će sve u doglednom vremenu, u nekim optimalnim rokovima, doći na svoje mesto. Jer normalno da mi ne možemo da funkcionišemo i radimo posao u obim u kojem planiramo na ovaj način. Samim tim i carinski terminal koji je prenesen iz Petrohemije u Staklaru, koji je sređen i pravi se plan parking i stvaraju se uslovi da taj deo bude adekvatan i da se dovede u neku funkciju da bude operativan i da zadovolji sve ono što je tamo, objasnio je Goran Kojić.

    Novinare je interesovalo i koliko je amonijum nitrata odnosno stabilizovanog amonijum nitrata do sada prošlo kroz skladište u Staklari.

    – Prvi amonijum nitrat koji je ušao u Staklaru, to je i Republička inspekcija konstatovala, je kraj avgusta 2017. godine. Sukcesivno je količina smanjivana. Mislim da je negde oko 5.500 tona. U martu vise nema nijednog kilograma. Znate šta je 2.500 tona amonijum nitrata na nivou godinu dana za Promist koji radi 500.000 tona godišnje? Čisto je namera da pokrijemo deo tržišta sa nekom količinom. Mi radimo godišnje 50.000 do 60.000 tona amonijum nitrata na nivou Promista na svim našim skladištima. Tih 2.500 tona je nešto da možemo pokriti deo Južnog Banata ili deo do Požarevca. To je namera. Ta količina nije nešto kapitalno. Ako država ili inspekcije zaključe da amonijum nitrat nema osnova da se tu lageruje – nije nikakav problem, smatra Goran Kojić.

    Interesovanje je bilo i kako se do sada skladištilo đubrivo kada dozvole nije bilo.

    – Pa kažem vam mi smo se bazirali na toj našoj registraciji kod Ministarstva poljoprivrede za lager mineralnih đubriva i njihov promet. E sad, sve je to kažem naša nespremnost za ulazak i nesagledavanje situacije u kom su stanju magacini. To je glavni razlog. Da smo znali da je to u tako lošem stanju, da su takvi problemi sa magacinima, prokišnjavanjima i izlivima podzemnih voda ne bismo ga sigurno uskladištili. Ali smo, kažem vam, u što kraćem roku a to je to nekih 4,5 meseca ta vrsta đubriva izmeštena iz magacina, rekao je Goran Kojić.

    Interesovanja je bilo iodakle je amonijum nitrat stigao u Staklaru. Kao i kakva je saradnja sa HIP Azotarom u Pančevu.

    – Amonijum nitrat jeste iz Rusije. A u prethodnih 3,5 godina Promist je glavni strateški partner i glavni kupac jer otprilike od Azotare u Pančevu otkupi negde oko 90 odsto proizvodnje. Prošle godine celo funkcionisanje Azotare je bazirano na ugovoru sa Promistom gde je finansirano i plaćanje gasa. Praktično čitavo funkcionisanje Azotare je rađeno zahvaljujući ugovoru sa Promistom, objasnio je direktor logistike Promista Goran Kojić.

     

    Promist je jedna od firmi koje su poslali i pismo o namerama za privatizaciju Azotare?

    – Jeste, zaključio je Goran Kojić.

     

     

     

     

     

    Na javnoj raspravi o izveštaju o bezbednosti za skladište veštačkog đubriva od 10.000 tona u Staklari bio je prisutan direktor logistike I šef skladišta Promista u Staklari Goran Kojić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]