• Stručnjaci iz Japana na ekološkoj radionici u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U ponedeljak, 20. juna 2016. godine u Maloj sali Gradske uprave održana je radionica „Značaj hemije životne sredine u proizvodnji zdrave hrane“, u okviru realizacije projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji“.

    Ovaj projekat sprovodi se na osnovu sporazuma sklopljenog 2014. godine između Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Udruženja za unapređenje životne sredine iz Hjoga i Grada Pančeva.

    Prisutnima se obratila Katarina Banjai, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, koja je rekla Grad da Pančevo intenzivno i kontinuirano sprovodi projekte i aktivnosti u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine i istakla značaj ovog projekta i za očuvanje životne sredine i za razvoj poljoprivrede.

    „Ovaj projekat ima mnogo veliku važnost zato što je u okviru njega prošle godine rađeno uzorkovanje zemljišta, a s obzirom na to da je razvojni cilj Pančeva poljoprivreda, izuzetno je bitno da imamo dobru obradivu površinu. Cilj je da to radimo svake godine i da uspostavimo monitoring zemljišta. Pored obuka, predavanja, ove radionice su značajne zato što je zaposlenima iz Sekretarijata pružena obuka da se upoznaju sa dugotrajnim organskim zagađujućim materijama, na koji način da ih pratimo i na koji način da ih saniramo“, izjavila je Katarina Banjai.

    Prof. dr Takeši Nakano, sa Osaka Univerziteta i iz Udruženja za unapređenje životne sredine iz Hjoga izjavio je da ima hemikalija koje su veoma opasne za našu planetu i da će danas govoriti o projektu i o misiji Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

    Na radionici je primarijus dr Radmila Jovanović iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo govorila na temu „Ekologija i zdravlje ljudi”, prof. dr Takeši Nakano, sa Osaka Univerziteta i iz Udruženja za unapređenje životne sredine iz Hjoga, održao je predavanje iz oblasti dugotrajnih zagađujućih materija, dr R. Jošiki, sa Instituta ekoloških nauka Prefekture Hjogo, govorio je o aktivnostima Hjogo Prefekture u oblasti hemijskih supstanci koje nisu obuhvaćene zakonskom regulativom, gospodin Hino, iz Ekološkog centra iz Hjoga, predstavio je Studiju slučaja za edukaciju u oblasti ekologije, dok je Maja Sudimac, str. saradnik Instituta „Tamiš” Pančevo, govorila o „Zbrinjavanju otpada od pesticida”.

    Stručnjaci iz Japana boraviće u Pančevu od 20. do 22. juna 2016. godine, a u sklopu njihove posete sem ove radionice, biće održan i otvoreni čas -radionica na brodu za studente Hemijskog fakulteta, pančevačke srednjoškolce i učenike iz Futoga, dok će poslednjeg dana delegacija iz Japana obići kompleks HIP „Petrohemije“ i park prirode „Ponjavica“.

    U ponedeljak, 20. juna 2016. godine u Maloj sali Gradske uprave održana je radionica „Značaj hemije životne sredine u proizvodnji zdrave hrane“, u okviru realizacije projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo