• Svakodnevno vređanje na radnom mestu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zdravstveni radnici u Pančevu gotovo svakodnevno su izloženi verbalnim napadima, maltretiranju, pretnjama, a prošle godine u Domu zdravlja Pančevo dogodila su se četiri fizička napada na lekare u ambulantama. U Opštoj bolnici Pančevo takvih incidenata na sreću nije bilo, ali pljuvanje, udaranje po šalterima i vređanje su u toj ustanovi česti.

    Nakon što je početkom ove nedelje u šabačkom Domu zdravlja pacijent ubio medicinsku sestru, predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta i Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije zatražili su da se uvedu strože kazne za napadače na zdravstvene radnike i da se poveća bezbednost u ustanovama, dok su članovi Sidikata zaposlenih u zdravstvu pokrenuli inicijativu za dobijanje statusa službenog lica. Reagovalo je i Ministarstvo zdravlja koje je već pokrenulo inicijativu za izmenu Krivičnog zakona, kako bi svaki pokušaj napada na zdravstvene radnik bio krivično sankcionisan i maksimalno kažnjen.

    Da je bezbednost zdravstvenih radnika prioritet zdravstvenog sistema govore i iskustva iz Pančeva. U ustanovama zdravstvene zaštite u našem gradu ne postoji pravo obezbeđenje. Kada se desi incident, reaguju portiti u Opštoj bolnici, dok se u Domu zdravlja poziva policija. Dr Nebojša Tasić, direktor pančevačke bolnice kaže da su ustanovi zaposleni portiri koji nemaju pravo da nose oružje i koriste fizičku silu. Novca i uslova za angažovanje fizičko-tehničkog obezbeđenja, prema direktorovim rečima, trenutno nema.

    Dom zdravlja je čini se u još goroj situaciji. Obezbeđenje postoji samo u upravnoj zgradi, dok su u ambulantama (seoskim i gradskim) zdravstveni radnici prepušteni sami sebi. Kako je za naš Portal objasnio Dragan Petrin, zadužen za bezbednost i zdravlje na radu u Domu zdravlja, u kritičnim situacijama poziva se policija, koja reaguje i izlazi na lice mesta. Tokom prošle godine desila su se čak četiri fizička napada u ambulantama u Dolovu, Glogonju i zdravstvenoj stanici „Centar”. Poslednji incident se dogodio pre dva meseca u zdravstvenoj stanici „Novi grad” kada je pacijent fizički nasrnuo na spremačicu koja je zadobila lakše telesne povrede. Većina ovakvih slučajeva, kažu nadležni, završi se podizanjem prekršajne prijave.

    Prema rečima Jelene Kuručev Mitić, glavne sestre Doma zdravlja, radnici te ustanove svakodnevno se suočavaju sa nezadovoljnim pacijentima.

    „ I sama sam se više puta našla u takvoj situaciji i nije nimalo prijatno. Najviše imamo problema na Pedijatriji, ali česte su scene i u ambulantama. Medicinske sestre su naviše izložene ovakvim događajima jer prve dolaze u kontakt sa pacijentima. Svojim saradnicima uvek savetujem da probaju mirno da reše problem i da ne ulaze u raspravu“, rekla je glavna sestra Doma zdravlja.

    Nekoliko puta nedeljno incidenti se dešavaju i u Opštoj bolnici. Kako smo sazali od Biljane Smailović, glavne sestre u toj ustanovi, do sada na sreću fizičkih napada nije bilo, ali konfilkata ima.

    „Najgore je na Prijemno-urgentnom odeljenju, gde imamo sve više pacijenata u alkolholisanom stanju i onih pod uticajem narkotika, a do problema dolazi i u Specijalističkom centru. Uvek pokušavamo da rešimo spornu situaciju mirnim putem i da ne ulazimo u duel sa pacijetima. Ukoliko to ne pomogne pozivamo obezbeđenje“, objašnjava Biljana Smailović.

    Uzroke neprimerenog ponašanja pojedinih pacijenata naši sagovornici vide u njihovom nezadovoljstvu usled čekanja na pregled, a ređe zbog nezadovoljstva prilikom lečenja. Često se i lična patnja prenese na osobu koja je prva u kontaktu sa pacijentom, pa zdravstveni radnici ponekad građanima posluže kao dobro mesto za izbacivanje besa. Ipak, da li i sami radnici u zdravstvenim ustanovama svojim ponašanjem doprinose ovakvim lošim scenarijima? Dragan Petrin kaže da postoje i takve situacije i da u tim slučajevima pacijenti treba da se obrate Zaštitinku prava osiguranika, u čijoj se kancelariji nalazi dosta pritužbi.

    I. Predić

    Zdravstveni radnici u Pančevu gotovo svakodnevno su izloženi verbalnim napadima, maltretiranju, pretnjama, a prošle godine u Domu zdravlja Pančevo dogodila su se četiri fizička napada na lekare u ambulantama. U Opštoj bolnici Pančevo takvih incidenata na sreću nije bilo, ali pljuvanje, udaranje po šalterima i vređanje su u toj ustanovi česti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo