• SVETSKI DAN BEZ BRUSHALTERA: Žene danas promovišu grudi i zdravlje!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke. Žene širom sveta na simboličan način obeležavaju 13. oktobar tako što neće nositi brushhaltere. Cilj nije privlačenje pažnje suprotnog pola, već podizanje svesti o postojanju ovog problema i važnosti njegove prevencije. 

    Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena kako u svetu tako i u našoj zemlji. Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. U Srbiji se svake godine registruje oko 4.150 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, dok je 1.647 žena izgubilo bitku sa ovom bolešću. Prema podacima Zavoda za javno zdavlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu, svake godine oko 170 žena oboli i 73 žene umre od ove bolesti.

    Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine. Rizik za rak dojke raste sa godinama starosti. Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti su nasledna predispozicija, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana, Kao rani simptomi i znaci mogu se javiti čvorići ili zadebljanje, uvlačenje bradavica, naboranost kože, pojava sekreta, promena veličine i oblika dojke, promena boje kože, svrab, crvenilo otok, toplina, bol koji ne prolazi. 

    Ohrabruje činjenica da ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme u preko 90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu. S tim u vezi, rano otkrivanje raka dojke u okviru nacionalnih programa skrininga ima izuzetnu važnost. Organizovani skrining raka dojke podrazumeva pozivanje i pregled mamografijom žena ciljne populacije od 50 do 69 godina jednom na svake dve godine. Organizovani skrining raka dojke se kontinuirano sprovodi u ukupno 35 opština na teritoriji Republike Srbije, u kojima se mamografsko snimanje obavlja u zdravstvenim ustanovama, a dodatno u 21 opštini, u kojima se snimanje vrši mobilnim  mamografom. Trenutno je u toku sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga karcinoma dojke na teritoriji Republike Srbije. Od početka sprovođenja programa organizovanog skrininga raka, pozvano je na pregled oko 355.000 žena životne dobi od 50 do 69 godina, a odaziv na mamografiju je bio oko 15% u odnosu na celokupnu ciljnu populaciju, na teritorijama opština gde se ovakav program sprovodi. 

    Bitno je istaći da je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, zato je važno podsetiti da je prevencija ključna! Savet je redovan samopregled prema instrukcijama lekara, kao i redovan odlazak na medicinske analize za žene koje spadaju u kategorije sa povećanim rizikom. 

    Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke. Žene širom sveta na simboličan način obeležavaju 13. oktobar tako što neće nositi brushhaltere. Cilj nije privlačenje pažnje suprotnog pola, već podizanje svesti o postojanju ovog problema i važnosti njegove prevencije. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]