• Tim škole „Nikola Tesla” najbolji na državnom takmičenju „Most matematike”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na državnom takmičenju „Most matematike”, održanom 18. i 19. maja u Vrnjačkoj Banji, tim učenika i profesora Elektrotehničke škole „Nikola Tesla”, pobedio je treću godinu zaredom.

    Takmičenje se sastojalo iz dva dela: iz projekta, čija je ovogodišnja tema bila „Sat” i matematičkog kviza, gde su se učenici takmičili u rešavanju geometrijskih problema, zadataka i asocijacija u ograničenom vremenu.

    Danka Mirilović, profesorka matematike iz škole „Nikola Tesla”, pojasnila je da projekat „Sat koji piše” nastao koristeći i povezujući znanja iz matematike, programiranja i praktične nastave.

    –  Izrada svih delova projekta je trajala više meseci. „Sat koji piše” se sastoji od makete koju pokreće ardiuno i koja ispisuje tačno vreme na floroscentnom papiru, aplikacije koja izračunava ugao između dve kazaljke u svakom trenutku, aplikacije koja predstavlja matematički kviz čijim rešavanjem se dobija prikaz trenutnog vremena u analognom i digitalnom obliku, biografije matematičara dana, sata i meseca. Elektronska knjiga koja sadrži 24 biografije poznatih matematičkih genija, zanimljivih problema kojima su se bavili, prezentacija koja se mogu koristiti u izvođenju nastave i plakata. Aplikacija virtuelnog muzeja satova koja sadrži slike satova, njihov opis i omogućava kretanje kroz zidove muzeja putem telefona ili na računaru.

    Autori „Sata koji piše” su: Uroš Mršić (maketa i aplikacija „Sat koji piše…vreme”), Danijela Glišović (aplikacija „Ugao između kazaljki sata”, maketa „Analogni Retro Sat…”), Milan Gavrilov (autor aplikacije „Matematički sat”), Virtuelni muzej satova (Ognjen Milošević, Mihajlo Đošić, Dušan Kovačić, Filip Josimovski). Autori lekcija u Matematički sat- „E-knjiga”- Luka Milešić, Siniša Stanković, Bogdan Sokolović, Marko Šarenac, Jovan Tomić, Srdjan Milić, Luka Rikanović, Filip Đurkov,  Dušan Kovačić, Mihajlo Hrćan,  Danijel Lekić, Teodora Krstić.

    Mentori projekta  su profesori matematike: Marina Jelenković, mentor makete „Sat koji piše…vreme”, „Analogni Retro Sat” i aplikacije „Ugao između kazaljki” i Danka Mirilović, mentor Matematički sat – „E-knjiga”, aplikacije „Matematički sat” i „Virtuelnog muzeja satova”.

    Drugi deo takmičenja činio je „Matematički kviz”, gde su učenici pokazali svoja matematička umeća u brzom rešavanju zadataka, asocijacija i geometrijskih izazova. Tim koji se takmičio u kvizu su činila četri učenika: Miloš Đošić, Ognjen Ristovski, David Mesaroš i Veljko Blagojević.

    – Veliku zahvalnost dugujemo svojim saradnicima profesorima elektro grupe predmeta Vladimiru Jovandiću, Milošu Radonjiću i Jasni Bošković, kao i našem domaru Nađ Zoltanu za pomoć u realizaciji projekta. Na ovom takmičenju učenici su koristeći svoja matematička znanja stečena u našoj školi bavili se konkretnim realnim problemom, povezali matematiku sa drugim naukama da bi došli do rešenja, razvili kooperativno i kolaborativno učenje,  naučili da rade i komuniciraju unutar tima, poboljšali svoje veštine prezentovanja ali se i veoma lepo združili i zabavili, izjavila je profesorka Danka Mirilović.

    Pomenuto takmičenje organizuje udruženje „Mladi Matematičar”, na čelu sa Radicom Karović.

    Na državnom takmičenju „Most matematike”, održanom 18. i 19. maja u Vrnjačkoj Banji, tim učenika i profesora Elektrotehničke škole „Nikola Tesla”, pobedio je treću godinu zaredom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo