• TRANFUZIJA: Stabilnije rezerve krvi, nedostaje A pozitivna

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Pančevo je tekući vikend dočekala sa stabilnijim rezervama krvi koje će biti dovoljne za narednih pet dana.

    Jedino su niže rezerve krvi krvne grupe „A“ RhD – pozitivan, iako je ovo najčešća krvna grupa u našoj populaciji.

    – U protekle dve nedelje utrošen je veliki broj jedinica krvi, upravo ove krvne grupe za lečenje nekoliko težih bolesnika, kao i za redovne operativne programe, u kojima je veći broj pacijenata bio krvne grupe „A RhD pozitivan“. Obezbeđivali smo krv i za lečenje nekoliko naših sugrađana koji su nažalost zbog ozbiljnosti dijagnoza morali da budu upućeni i lečeni u zdravstvenim ustanovama tercijernog nivoa – u Kliničkom centru Srbije, rekla dr Radmila Railić Ristovski.

    Zakazane akcije u narednom periodu:

    17.08. od 8-10 h JKP Higijena

    21.08. JKP ATP u prostorijama Transfuzije

    23.08. Telekom i PTT od 9-12h (na 12. spratu Nove pošte)

    Transfuzija i dalje priprema veliki broj koncentrata trombocita, koji se najčešće koriste za lečenje onkoloških pacijenata, kako bi se sprečila teža krvarenja.

    – Doprinos u obezbeđivanju rezervi krvi dali su naši sugrađani koji redovno i samoinicijativno daju krv, zatim redovni davaoci krvi koji su se odazvali na telefonski poziv Transfuzije – pomogli su u danima nestašice „A- negativne i O – negativne“  krvi, rekla dr Ristovski.

    U predhodnom periodu u organizovanim akcijama krv su dali dobrovoljni davaoci krvi iz Bele Crkve 98 ddk, Omoljice 9 ddk, Vladimirovca 22 ddk i Petrohemije 107 davalaca.

    Osoblje Službe za transfuziju krvi i menadžment bolnice uputili su veliku zahvalnost svima koji su dajući krv, ponovo dali neprocenjivi doprinos i pomogli lečenje mnogih naših sugrađana ovih vrelih letnjih dana.

    Služba za transfuziju krvi, prima dobrovoljne davaoce  radnim danom od 7-15  h i subotom od 8-13 h. Preporučuje se da u toku vrelih letnjih dana, ukoliko možete, dođete ranije – po hladovini. Predhodno veče, lezite ranije, kako biste bili odmorni (umor smanjuje nivo hemoglobina u krvi). Pre davanja krvi uzmite lagani obrok, dovoljno tečnosti, ponesite lični dokument i dodjite da date krv.

    Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Pančevo je tekući vikend dočekala sa stabilnijim rezervama krvi koje će biti dovoljne za narednih pet dana.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo