Foto: pixabay
Društvo

TRANSFUZIJA: Rezerve krvi svih krvnih grupa niske!

Pančevo, Sre, 11/01/2017 - 07:30
Mirjana Marić Veličković
Rezerve krvi svih krvnih grupa su veoma niske. Kako dr Radmila Railić Ristovska, šef bazične transfuzije ističe, posebno su niske rezerve O negativne krvne grupe.
 
Juče ujutru smo bili u situaciji da od šest doza O negativne krvi, kolike su bile naše trenutne rezerve, odvojimo dve doze krvi i pošaljemo u Institut za transfuziju krvi u Beogradu, kako bismo pomogli da ne dođe do odlaganja operacije na srcu za jedno dete.
Transfuzije krvi, se međusobno pomažu u slučaju nestašica krvi pojedinih krvnih grupa. Zadovoljstvo je svih nas kada smo u situaciji da možemo da pomognemo. Naravno da su za to pre svega zaslužni naši dobrovoljni davaoci krvi, rekla je dr Railić Ristovska. 
 
Krv mogu da daju zdrave osobe od 18-65 godina. Savet je da se predhodno veče naspavate, da ujutru doručkujte i popijete dovoljno tečnosti. Sa sobom ponesite lični dokument, ličnu kartu ili zdravstvenu knjižicu.
 
Transfuzija radi radnim danom od 7-15h i subotom od 8-13h .

Najnovije vesti

Društvo

Uskoro Sajam zapošljavanja u Pančevu

Filijala Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje, u saradnji sa lokalnom samoupravom, organizuje pančevački Sajam zapošljavanja koji će se održati u sredu 29.marta, na korzou u periodu od 11 do

Srbija

SRBIJA: Sve manje obolelih od tuberkuloze

Kao i prethodnih godina, i ove godine se Srbija priključuje Svetskoj kampanji obeležavanja 24. marta, Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze (TB) pod sloganom „Zajedno protiv tuberkuloze“. Ove