Foto: pixabay
Društvo

TRANSFUZIJA: Rezerve krvi svih krvnih grupa niske!

Pančevo, Sre, 11/01/2017 - 07:30
Mirjana Marić Veličković
Rezerve krvi svih krvnih grupa su veoma niske. Kako dr Radmila Railić Ristovska, šef bazične transfuzije ističe, posebno su niske rezerve O negativne krvne grupe.
 
Juče ujutru smo bili u situaciji da od šest doza O negativne krvi, kolike su bile naše trenutne rezerve, odvojimo dve doze krvi i pošaljemo u Institut za transfuziju krvi u Beogradu, kako bismo pomogli da ne dođe do odlaganja operacije na srcu za jedno dete.
Transfuzije krvi, se međusobno pomažu u slučaju nestašica krvi pojedinih krvnih grupa. Zadovoljstvo je svih nas kada smo u situaciji da možemo da pomognemo. Naravno da su za to pre svega zaslužni naši dobrovoljni davaoci krvi, rekla je dr Railić Ristovska. 
 
Krv mogu da daju zdrave osobe od 18-65 godina. Savet je da se predhodno veče naspavate, da ujutru doručkujte i popijete dovoljno tečnosti. Sa sobom ponesite lični dokument, ličnu kartu ili zdravstvenu knjižicu.
 
Transfuzija radi radnim danom od 7-15h i subotom od 8-13h .


Najnovije vesti

Društvo
Flaširana voda

HAVARIJA: Deo Omoljice bez vode

Zbog havarije na vodovodnoj mreži danas su bez ostale Rađevska, Zadružna i deo Ponjavičke ulice u naseljenom mestu Omoljica, saopštileo je JKP „Vodovod i kanalizacija".

 
Društvo

Krpelja ima i u Pančevu

Medijima se nedavmo pronela vest da je u Srbiji najezda krpelja. Ovim povodom obratili smo se dr Miroslavu Tepšiću, načelniku pančevačke Službe hitne medicinske pomoći i pitali ga da li ova služba

Hronika

Pančevac prerezao sebi vrat u Zabeli

Osuđenik A. S. (40) iz Pančeva, koji je izdržavao kaznu u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela” u Požarevcu, izvršio je samoubistvo metalnim poklopcem prvog dana po dolasku na robiju za razbojništvo

Ekonomija

Iz Pančeva krila za Ameriku

Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR, sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog aviona namenjenog za civilno tržište. 

Kultura

Rok kamp za devojčice gostuje u Pančevu

U četvrtak, 22. juna od 18 časova u Domu omladine u Pančevu naši sugrađani imaće priliku da čuju više o Rok kampu za devojčice, koji se prvi put održava u ovom regionu krajem avgusta.