• Trava do kolena, „Zelenilo“ radi punom parom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 2. jun – Zbog velike količine kiše rastinje buja, pa su kosači JKP „Zelenila“ svakodnevno na terenu. I pored toga, mnoga naselja su obrasla travom koja na pojedinim mestima doseže i do kolena.

    Nezadovoljni građani obratili su nam se kako bi ukazali na postojeći problem, a odgovore o rešavanju problema potražili smo od Dragana Katuce, direktora JKP „Zelenilo“. On je rekao da nije zadovoljan uređenjem travnatih površina, ali da zaposleni u preduzeću daju sve od sebe da obave posao. Najveći problem su česte kiše zbog kojih trava buja neverovatnom brzinom, ali i nedovoljan broj kosača.

    Trava jako brzo raste, već za nedelju, nedelju i po dana nakon košenja ponovo možemo da kosimo. Primera radi, prošle nedelje smo završili uređenje naselja Strelište, i kada smo okončali poslednji deo naselja, u onom delu koji smo prvo kosili, trava je porasla toliko da smo mogli opet da kosimo“, objašnjava direktor.

    On je istakao da svakog aprila i maja dođe do problema, jer tada trava najviše buja, a broj izvršilaca je mali. Katuca je istakao da na poslovima košenja trave radi 41 lice, a optimalno bi bilo da ih ima još desetak.

    Radnici kose svakog dana do 17 sati, rade i subotom, a povukli smo i zaposlene koji održavaju groblja na ispomoć. Za veća naselja, ali i Novoseljanski i Bavaništanski put, koji će se prema planu sređivati ove sedmice, treba oko nedelju dana, pod uslovom da ne pada kiša“, kaže Katuca.

    Osim tih područja, za ovu sedmicu planirano je košenje Keja, Parka prijatelja, Železničkog parka, Brezovog parka, kao i naselja Kotež i Tamiš kapije. Dinamika uređenja nalaže da se prvo sređuju zelene površine u centru gde se kreće dosta ljudi, kao i mesta gde se igraju deca, poput Narodne bašte.

    Dragan Katuca je dodao da JKP „Zelenilo“ nema obavezu košenja dvorišta u okviru vrtića i škola, ali da ipak kose i te terene. Takođe, napomenuo je da lokalna samouprava obezbeđuje samo deo sredstava za košenje (60 odsto), dok ostatak finansira samo preduzeće. Godišnji plan košenja već sad je premašen, pa je tako, prema direktorovim rečima, u nekim naseljima košeno već četiri puta, koliko je previđeno za celu godinu. Dodao je da je nedavno preduzeće obnovilo mehanizaciju i kupilo nove kosačice, traktore i trimere.

    Prema rečima našeg sagovornika, rukovodstvo nema dozvolu da zaposli nove ljude. Ipak, kako stoji u planu i programu za 2016. godinu, tokom ove godine planirano je zapošljavanje novih lica, ukupno njih 11. Tako bi preduzeće do kraja godine, umesto 389 imalo 400 zaposlenih. Kao razlog za zapošljavanje novih radnika u dokumentu se navodi da će to biti učinjeno „zbog previđenog povećanja obima posla, i to na izvođenju radova na vetrozaštitnom pojasu na teritoriji grada Pančeva u uređenju parka prirode „Ponjavica’“. Direktor kaže da se to ipak neće desiti i da je predviđeno da preduzeće ima 360 zaposlenih.

    I. Predić

    Zbog velike količine kiše rastinje buja, pa su kosači JKP „Zelenila“ svakodnevno na terenu. I pored toga, mnoga naselja su obrasla travom koja na pojedinim mestima doseže i do kolena.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo