• Tri nova ultrazvučna aparata za pančevačku bolnicu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U poslednja četiri meseca Opšta bolnica Pančevo dobila je tri nova ultrazvučna aparata koji će se koristiti za dijagnostiku na dečjem odeljenju, urologiji i u operacionom bloku. Vrednost sva tri aparata je 5 miliona dinara.

    Prvi ultrazvučni aparat je stigao u decembru i obezbedio ga je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, dok su nova dva kupljena pre mesec dana zahvaljući preduzećima Poštanska štedionica, Farmaprom, Telekom, Udruženje osiguravača Srbije i British motors. 

    – Ovo izuzetno znači svim zaposlenima u bolnici i lekarima koji rade na ultrazvuku zato što se olakšava proces dijagnostike, povećava se efikasnost i tačnost dijagnostike pacijentima, jer će biti smanjene i liste čekanja, koje mi na svu sreću nemamo za ultrazvučne preglede, rekao je direktor bolnice dr Slobodan Ovuka. 

    Načelnik urologije dr Predrag Vujić je naglasio da će ultrazvučni aparat osim brže dijagnostike, omogućiti i realizaciju mnogih interventnih procedura. Kao što smo već pisali dr Slađana Kovačević i dr Predgrag Vujić su u procesu obuke za intervenciju perkutana nefrostoma, a novi aparat će omogućiti biopsiju prostate, kao i operaciju karcinoma prostate. Na ovom odeljenju se u proseku ultrazvukom pregleda između 2000 i 2500 hiljade pacijenata godišnje. 

    Treći aparat se nalazi u operacionom bloku i koristiće se za perioperativnu terapiju bola prilikom operacije. 

    – Ovaj aparat služi za superiorno obezboljavanje pacijenata, a naročito je bitno u ranom neposrednom postopretivnom toku da pomaže ranu rehabilitaciju, brži oporavak pacijenata i ranije otpuštanje iz bolnice. U pitanju je metoda koja se poslednjih sedam-osam godina koristi u razvijenom zapadnom svetu, a sada imamo priliku da je primenjujemo i u Pančevu. Među prvima smo, ako ne i prvi u Srbiji, rekao je ansteziolog dr Stevan Mihailović. On je dodao da se ova procedura sporovodi već mesec dana i primenjena je na oko 50 pacijenata.

    Doktor Mihailović je ovu proceduru usavršio tokom tromesečnog studijskog boravka u Nemačkoj na univerzitetskoj klinici u Drezdenu, zahvaljujući stipendiji Evropskog udruženja anesteziologa, koja je bila obezbeđena za deset mladih anesteziologa.

    U poslednja četiri meseca Opšta bolnica Pančevo dobila je tri nova ultrazvučna aparata koji će se koristiti za dijagnostiku na dečjem odeljenju, urologiji i u operacionom bloku. Vrednost sva tri aparata je 5 miliona dinara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Od Stratišta Stazom sećanja

    Ekološki aktivista Radomir Orlović uložio je trud da se trasira i obeleži pešačka staza, koja od memorijalnog kompleksa posvećenom stratištu Jevreja, Srba i Roma, vodi ka Tamišu i selu […]

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    Odličja za školu iz Pančeva

    Treću godinu zaredom Osnovna škola „Branko Radičević” osvaja Veliku zlatnu plaketu i diplomu za kvalitet svog […]