• Turistički vaučeri važe do novembra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlada Srbije priprema širi paket mera za razvoj turizma u Srbiji, a deo tog paketa je Uredba o olakšicama za letovanje u Srbiji, koja se očekuje da će biti usvojena na prvoj sledećoj sednici Vlade, izjavila je danas pomoćnik ministra trgovine i turizma Renata Pindžo i najavila da će vaučeri moći da se iskoriste do novembra.

    Završavaju se tehnički detalji te uredbe, a ako ona ne bude usvojena na prvoj, onda će na sledećoj sednici Vlade, rekla je Pindžo, na skupštinskom odboru za privredu i energetiku.

    Kada Uredba bude usvojena, biće raspisan javni poziv svim hotelijerima, ugostiteljima, vlasnicima turističkih objekata, specijalnim bolnicama da se prijave ako su zainteresovani da učestvuju u akciji, a biće im dat i određeni rok do koga mogu da se prijave, najavila je Pinddzo.

    Ona je istakla da će vaučer vrednost vaučera biti 5.000 dinara za plaćanje usluge smeštaja i naglasila da će uslov biti da građani koji dobiju vaučer provedu najmanje četiri dana na odmoru, pošto je to prosek boravka gostiju u domaćim turistickim destinacijama.

    Te olakšice će moći da dobiju svi penzioneri bez ograničenja koja se odnose na visinu penzije, svi nezaposleni, korisnici tuđe nege i pomoći i zaposleni kojima plata ne prelazi 60.000 dinara, navela je Pindžo.

    Vaučeri će zainteresovanim građanima biti dostavljeni poštom na kućne adrese, a moći će da ih iskoriste do novembra, zbog određenih ograničenja vezanih za plaćanja iz trezora, rekla je Pindžo.

    Isplata novca predviđena vaučerom će se vršiti na račun turističkog objekta, rekla je ona i dodala da će se, kako ne bi došlo do zloupotreba, vršiti i provera lica u Fondu PIO, službama za socijalni rad i drugim ustanovama.

    Pindžo je ocenila da, iako se sad počinje sa akcijom, ipak nije kasno i da tek treba da se vidi kako će odreagovati tržište, istakavši da se nije moglo ranije, odnosno početkom godine, početi sa tom akcijom, zbog celokupne ekonomske situacije u zemlji i dok se nisu stekli odgovarajući uslovi.

    Ona je istakla da slične akcije već postoje u drugim zemljama, kao na primer u Bugarskoj, koja je takođe koristila sistem vaučera, a u Mađarskoj je taj sistem daleko napredniji i sada je postao deo poreskih olakšica u toj zemlji.

    Na skupštinskom odboru za privredu i energetiku usvojen je izveštaj o poslovanju Ministarstva trgovine, telekomunikacija i turizma za prva tri meseca ove godine.

    Izvor: Tanjug

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]