Da li je na staroj deponiji u gradu odlagan opasan otpad?

Tužilaštvo prikuplja informacije o događaju na staroj deponiji u Pančevu

Pančevo, Sre, 28/09/2016 - 15:53
Vladimir Đoković

PANČEVO, 28. septembar - Osnovno javno tužilaštvo, povodom vesti o događajima na staroj deponiji u Pančevu o kojima su mediji izveštavali, zatražilo je više informacija od Područne policijske uprave Pančevo i pokrajinskog inspektora za zaštitu životne sredine.

Kako nam je potvrdila portparolka tužilaštva, Jelena Samuilov, reč je o događajima od 17. i 18. septembra kada je, prema navodima medija, na staroj deponiji u Pančevu istovaren i opasan otpad.

- Od inspektora za zaštitu životne sredine koji je 20. septembra izvršio vanredni ispekcijski pregled zatražili smo da nas obavesti o tome što je našao. Zahtevano je i od Područne policijske uprave da prikupi obaveštenje na sve okolnosti ovog događaja, a koje su vezane za istovar opasnog otpada na staroj deponiji, izjavila je Jelena Samuilov.

Praktično će se utvrđivati postojanje bitnih elemenata krivičnog dela unošenje opasnih materijala u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Ili bitni elementi nekog privrednog prestupa. Neki mediji preneli su da tužilaštvo za ove događaje vodi radnje protiv firme “Almeks”, a naš pokušaj da dobijemo više informacija iz ove komanije ostao je bez uspeha.

Šimon Bančov, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine, potvrdio je da je prošlog utorka bio u inspekcijskom nadzoru.

- Na staru deponiju sam otišao na poziv JKP “Higijene” koja upravlja ovim prostorom. Zapisnik o uočenom tom prilikom je gotov. Još neke male provere su u toku, rekao je Bančov. 

Neki mediji su objavljivali i vesti o farmi svinja firme “Stari Tamiš”, pa nas je interesovalo da li je inspektor Bančov i tamo bio u vanrednom nadzoru.

- Redovno kontrolišemo firmu Stari Tamiš. I oni vrše analizu otpadnih voda. S obzirom da je objavljena vest u medijima o farmi svinja “Nadel” koja je deo ove firme, ponovo ćemo proveriti medijske navode.

Najnovije vesti

Društvo

Uskoro Sajam zapošljavanja u Pančevu

Filijala Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje, u saradnji sa lokalnom samoupravom, organizuje pančevački Sajam zapošljavanja koji će se održati u sredu 29.marta, na korzou u periodu od 11 do

Srbija

SRBIJA: Sve manje obolelih od tuberkuloze

Kao i prethodnih godina, i ove godine se Srbija priključuje Svetskoj kampanji obeležavanja 24. marta, Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze (TB) pod sloganom „Zajedno protiv tuberkuloze“. Ove