Foto: torange.us
Registrovan prvi slučaj obolevanja od gripa u Srbiji

U južnom Banatu virus gripa još uvek nije izolovan

Izvor: 
013info Pet, 08/01/2016 - 09:32

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je u sredu, 6. januara, da je u našoj zemlji registrovan prvi slučaj oboljevanja od virusa gripa A(H1) u ovoj sezoni. Institut saopštava da se radi se o muškoj osobi staroj 46 godina koja nije primila vakcinu protiv sezonskog gripa. Kako smo saznali u Zavodu za javno zdravlje Pančevo u Južnobanatskom okrugu virus gripa nije izolovan. Prema rečima specijaliste epidemiologije mr sc med.dr Slađane Tomić, načelnice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu, u Vojvodini do sada nije bilo povećanog broja obolelih od respiratornih infekcija, a broj prijavljenih slučajeva sumnjivih na virus gripa je ispod prošlogodišnjeg niova. Ona je napomenula da je vakcinacija protiv virusa gripa uspešno sprovedena i da su potrošene sve doze cepiva koje su u septembru stigle u Zavod za javno zdravlje.

Doktorka navodi da je najbolja zaštita od virusa vakcinacija, i savetuje građanima i da sprovode ostale mere prevencije: da pokriju usta i nos maramicom kada kijaju i kašlju, odmah bace upotrebljenu maramicu u kantu za otpatke, redovno peru ruke tekućom vodom i sapunom, izbegavaju rukovanje, grljenje i ljubljenje ako kijaju i kašlju, često provetravaju prostorije.

U slučaju pojave povišene temperature preko 38°C i suvog kašlja, otežanog disanja i bolova u mišićima i zglobovima, neophodno je javiti se lekaru. Dr Slađana Tomić savetuje pacijentima da obavezno odleže, da uzimaju dosta tečnosti (supe, negazirani sokovi, limunada, čajevi), da često provetravaju prostoriju i koriste lekove isključivo po savetu doktora.

I. PredićMarketing

Najnovije vesti